Ez a finom és omlós diós bejgli egyszerűen kihagyhatatlan!

A diós bejgli tésztája omlós, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is. Bár a másnapi tálalás az igazán szép.

A diós bejgli töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

Ennek a diós bejglinek az a különlegessége, hogy a tésztába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. A diós bejgli töltelék pedig kevesebb cukorral készült (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség). Szerintünk így is mennyei a bejgli és persze egészségesebb is. Ez az omlós bejgli tészta természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz 50 dkg sima liszttel).

A bejgli természetesen nem csak diós vagy mákos töltelékkel készülhet, de egyértelműen a diós és a mákos bejgli töltelék a legnépszerűbb, amelyeknek szintén több izgalmas változata létezik.

A karácsonyi bejgli nem csak omlós tésztából készülhet, hanem kelt tésztából is. Igazából ez is szokás kérdése. Nálunk korábban kizárólag kelt bejgli készült és csak az utóbbi években kezdtem el omlós bejglit sütni. Ezúttal omlós diós bejglit készítünk.

Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!

Ha mákos bejglit szeretnél, akkor a mákos bejgli receptjét itt találod: Omlós mákos bejgli, a Diós és mákos bejgli kelt tésztából receptjét pedig itt.

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

Diós bejgli

Mennyiség: 2 nagy rúd diós bejgli
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc

Diós bejgli hozzávalók

  • 50 dkg liszt (30 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk cukor / méz
  • csipet só
  • két csipet türelem

Diós bejgli töltelék hozzávalók:

  • 40 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 dl tej
  • 2 ek baracklekvár

Diós bejgli elkészítése

  1. Először keverd össze az átszitált lisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  2. A tejben keverd el a cukrot vagy a mézet, morzsold bele az élesztőt, majd hagy felfutni az élesztőt.
  3. A hideg vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet
  5. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet és a tojást.
  6. Gyors mozdulatokkal keverd össze a bejgli tésztát, majd gyúrd össze. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis tejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  7. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.
  8. Diós töltelék elkészítése: Daráld le a diót, majd keverd hozzá a diós töltelék többi hozzávalóját. Ha esetleg száraz a diós töltelék, akkor tehetsz még hozzá baracklekvárt.

Diós bejgli összeállítása és sütése

  1. Helyezd a bejgli tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd 2 egyforma részre a bejgli tésztát és formázz belőlük egy-egy gombócot. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd diós bejgli készül.
  3. Az egyik gombócot nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a diós tölteléket a tésztán.
  4. Hajtsd fel a bejgli tészta két végét, majd óvatosan csavard fel.
  5. Ha megvagy vele, akkor mehet az első diós bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  6. Készítsd el a 2. rúd diós bejglit is.
  7. A diós bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a diós bejglik tetejét tojással. Ha márványosra szeretnéd a diós bejgli tetejét, nézd meg itt, hogyan készül a tökéletes márványos bejgli: A márványos bejgli 3 titka
  8. Kend meg a diós bejgli tetejét tejjel vagy tojással!
  9. Tedd a két diós bejglit 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  10. Jó étvágya a diós bejglihez!