Vegán diós bejgli

LovelyVeg » Vegán receptek » Vegán diós bejgli
  • Vegán diós bejgli

Hihetetlenül omlós, finom és szaftos vegán diós bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!

Tegnap este készült el ez a finom diós bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott…   Ez bizony azt jelenti, hogy ez a vegán diós bejgli ellenállhatatlanul finom

Sőt, ez a vegán diós bejgli még egészséges is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tartalmaz a tészta, a diós tölteléket pedig elsősorban az alma és a szilvalekvár teszi édessé. Szerintem fontos, hogy egy étel ne csak vegán legyen, hanem amennyire csak lehet egészséges is.

A vegán diós bejgli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép. A tökéletes bejgli tészta titkát lentebb, a Tippek részben olvashatod.

A diós töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂

Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz  🙂

Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!

A vegán mákos bejgli receptjét itt találod!

Vegán diós bejgli

Mennyiség: 2 rúd
Sütési hőfok: 200 fok
Sütési idő: 30-35 perc
Vegán diós bejgli

Késő estére elkészült a vegán diós és vegán mákos bejgli. Megérte!

Vegán diós bejgli hozzávalók

Vegán bejgli tészta hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
  • 25 dkg vegán vaj (pl. a Linco margarin is tejmentes)
  • kb. 0,5 dl szójatej (vagy más növényi tej) a tészta összeállításához + egy kevés a kenéshez
  • 1 ek darált lenmag
  • 1 dkg élesztő
  • csipet só
  • két csipet türelem

Diós töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált dió
  • 4 ek búzacsíra (esetleg zabkorpa)
  • 10 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
  • kb. 10 ek cukormentes baracklekvár
  • 1 kezeletlen narancs lereszelt héja
  • 2 csipet fahéj
  • nagy adag szeretet

Vegán diós bejgli elkészítése

Vegán bejgli tészta elkészítése

  1. Kevés szójatejbe morzsold bele az élesztőt, majd keverd bele a darált lenmagot is (a lenmag a tojás helyettesíti).
  2. Keverd össze az előzőleg átszitált tönkölylisztet, a porcukrot és a csipet sót.
  3. A hideg vegán vajat (vagy margarint) vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez. 
  4. Kezd el szétmorzsolni a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂
  5. Most készíts egy mélyedést a lisztbe és öntsd bele az élesztős tejet.
  6. Gyúrd össze a bejgli tésztát. Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis szójatejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
  7. Formázz a bejgli tésztájából 2 gombócot és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.

Diós töltelék elkészítése

  1. A darált dióba keverd bele a búzacsírát (zabkorpát), a porcukrot, a fahéjat, majd reszeld bele a a narancs héját is.
  2. Végül keverd a diós töltelékhez a baracklekvárt.

Vegán diós bejgli összeállítása és sütése

  1. Gyúrd át egy kicsit az első gombócot, majd nyújts 0,5 cm vastag téglalappá a bejgli tésztát.
  2. Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát a diós töltelék felével.
  3. Hajtsd fel a bejgli tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejglit.
  4. Ha megvagy vele, akkor mehet az első vegán diós bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
  5. Készítsd el a 2. rúd diós bejglit is.
  6. A vegán bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a bejglik tetejét egy kis szójatejjel.
  7. A két diós vegán bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
  8. Jó étvágyat a vegán diós bejglihez!

Tippek a vegán diós bejgli elkészítéséhez

  • Az omlós bejgli tészta titka, hogy hideg zsiradékkal dolgozunk. Ezért ne olvaszd meg a zsiradékot az omlós bejglihez!
  • A bejgli tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 Nehogy komolyan vedd, csak vicceltem…

Vegán diós bejgli – Ti készítettétek

Berke-Kovács Judit írta:

“az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom

Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!

Linda írta:

🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)

Vegán diós bejgli

Vegán mákos és diós bejgli – Fotó: Fercsi Linda

A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!

Vegán diós bejgli

Vegán mákos és diós bejgli – Fotó: Oszwald Ágnes

Bacsa Gabriella írta:

“Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”

 

2018-09-26T15:01:43+00:00By |Vegán receptek|

Leave A Comment