Hihetetlenül omlós, finom és szaftos vegán diós bejgli – Egyszerűen kihagyhatatlan!
Tegnap este készült el ez a finom diós bejgli (németesen írva: beigli) és már nagyjából a kétharmada el is fogyott… Ez bizony azt jelenti, hogy ez a vegán diós bejgli ellenállhatatlanul finom…
Sőt, ez a vegán diós bejgli még egészséges is: Teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tartalmaz a tészta. Szerintem fontos, hogy egy étel ne csak vegán legyen, hanem amennyire csak lehet egészséges is.
A vegán diós bejgli tésztája omlós lett, de nem morzsálódik, nem esik szét, jól lehet szeletelni már pár óra múlva is, bár a másnapi tálalás az igazán szép. A tökéletes bejgli tészta titkát lentebb, a Tippek részben olvashatod.
A diós töltelék kellően szaftos, így nem kell tartanod tőle, hogy megakad a torkodon. Épp ellenkezőleg, nagyon is jól fog csúszni 🙂
Szívesen osztom meg veled ezt a szuper receptet, már csak annyit kell tenned, hogy követed a leírást és akkor szuper jó bejglid lesz 🙂
Láss is hozzá, ha lehet dupla adagot süss, mert egy kevés lesz!
A vegán mákos bejgli receptjét itt találod!
Vegán diós bejgli
Vegán diós bejgli hozzávalók
Vegán bejgli tészta hozzávalók
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg porcukor xilitből vagy nádcukorból
- 25 dkg vegán vaj (Alsan)
- 0,5 dl növényi tej a tészta összeállításához + egy kevés a kenéshez
- 1 ek darált lenmag
- 1 dkg élesztő
- csipet só
- két csipet türelem
Diós töltelék hozzávalók
- 45 dkg darált dió
- 4 ek búzacsíra (esetleg zabkorpa)
- 15-20 dkg nádcukor (nyírfacukor, eritrit)
- kb. 4-6 ek cukormentes baracklekvár
- 1 kezeletlen narancs lereszelt héja
- 0,5 dl növényi tej
- 2 csipet fahéj
- nagy adag szeretet
Vegán diós bejgli elkészítése
Vegán bejgli tészta elkészítése
- Kevés szójatejbe morzsold bele az élesztőt, majd keverd bele a darált lenmagot is (a lenmag a tojás helyettesíti).
- Keverd össze a tönkölylisztet, a porcukrot és a csipet sót.
- A hideg vegán vajat vágd kockákra és add a lisztes-cukros keverékhez.
- Morzsold el a vajat a liszttel. Akkor vagy készen, ha már nincsenek nagyobb vajdarabok a lisztben, majd gyúrd össze a felfuttatott élesztővel. Ehhez a művelethez használd fel a két csipet türelmet 🙂 Ha túl száraz, adhatsz még hozzá egy kis szójatejet. Ha túl ragacsos, akkor még jöhet hozzá egy kis liszt. A bejgli tészta akkor jó, ha rugalmas, jól formázható és nem ragad.
- Oszd a bejgli tésztát két részre és a töltelék elkészítéséig letakarva tedd be a hűtőbe pihenni.
- A diós töltelékhez keverd össze a hozzávalókat. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá baracklekvárt.
Vegán diós bejgli összeállítása és sütése
- Nyújts a bejgli tészta felét kb 0,5 cm vastag téglalappá.
- Kend meg a kinyújtott bejgli tésztát a diós töltelék felével.
- Hajtsd fel a bejgli tészta két végét, majd óvatosan csavard fel a bejglit.
- Ha megvagy vele, akkor mehet az első vegán diós bejgli a sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Készítsd el a 2. rúd diós bejglit is.
- A vegán bejgliket szurkáld meg, majd kend meg a bejglik tetejét egy kis szójatejjel.
- A két diós vegán bejglit tedd 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30-35 perc alatt világos aranybarnára.
- Jó étvágyat a vegán diós bejglihez!
Tippek a vegán diós bejgli elkészítéséhez
- Az omlós bejgli tészta titka, hogy hideg zsiradékkal dolgozunk. Ezért ne olvaszd meg a zsiradékot az omlós bejglihez!
- A bejgli tészta készítésénél gyorsan kell dolgoznod, nem szabad, hogy a vaj megolvadjon. Ha olvadt a vaj, nem lesz omlós a tészta 🙁 A legjobb eredmény érdekében minden hozzávalót hűts be! Az én kamrám jelenleg egy jégverem, sajnos a konyha is, így ez nálam tökéletesre sikeredett. Ha jól fűtött konyhád van, akkor esetleg a szabad levegőn is meggyúrhatod a tésztát, persze csak ha van hozzá kedved, most úgyis elég hideg van 🙂 Nehogy komolyan vedd, csak vicceltem…
Vegán diós bejgli – Ti készítettétek
Berke-Kovács Judit írta:
„az enyém ilyen lett… féltem, hogy szétreped – de aztán mégsem tette köszönöm Szilvi a receptet – nem vágtam még fel, a kóstolás ezután következik, de biztos vagyok benne, hogy szenzációsan finom lesz 😀 csakúgy mint a Karácsonyi kuglófod 😛 már szinte ipari mennyiségben gyártom
Ezt a szép képet a diós és mákos bejgliről Fercsi Linda küldte, köszönöm szépen!
Linda írta:
🙂 köszi a receptet 🙂 (alig várom, hogy kihűljön….)
A következő bejgli képet Oszwald Ágnes küldte, nagyon köszönöm!
Bacsa Gabriella írta:
„Szilvi, isteni finom lett a mákos és a diós is. A tészta pedig, vmi öröm volt vele dolgozni.”
Recept frissítve: 2021. december