A narancsos-fahéjas illat télen jól esik testünknek-lelkünknek. Ez igaz a finom süteményekre is – többek között erre a finom és illatos karácsonyi kuglófra is – amelyek szintén pozitívan hatnak a hangulatunkra.
Talán kicsit többet is nassolunk a hidegebb időszakban, mint általában, így számít, hogy milyen édességekkel „vigasztaljuk” magunkat egy-egy hideg, szürke, borongós napon… Sajnos a karácsonyi időszakban felcsúszott kilókat előbb-utóbb le kell adni (hacsak nem szeretnénk évről-évre egyre kerekebbek lenni).
Szerencsére ez a karácsonyi kuglóf nem csak finom, de egészséges és még diétás is.
Ez a karácsonyi kuglóf finomliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, a tésztája mégis habkönnyű. Mindössze néhány kanál olívaolajat és egy kevés nyírfacukrot tartalmaz, az édességről ugyanis az alma és a mazsola gondoskodik.
Így ha elkészíted ezt a karácsonyi kuglófot, igazi diétás sütemény kerül az ünnepi asztalra. Főleg, ha csak 1-2 szeletet fogyasztasz el belőle egyszerre 🙂
Próbáld ki ezt a karácsonyi kuglófot, garantáltan az egyik kedvenc sütid lesz!
Karácsonyi kuglóf
Mennyiség: 12 szelet
Sütési hőfok: 170°C
Sütési idő: 50 perc
Karácsonyi kuglóf hozzávalók
- 20 dkg alma lereszelve
- 3 tojás
- 8-10 dkg nyírfacukor (xilit)
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 5 ek olívaolaj
- 1 mk fahéj
- 1 marék mazsola
- 1 marék durvára vágott dió
- 1 kisebb narancs leve és héja lereszelve
- porcukor
Karácsonyi kuglóf elkészítése
- Először keverd habosra a 3 tojássárgáját a nyírfacukorral, majd keverd hozzá a lereszelt almát, az olívaolajat, a narancs levét (kb. 1 dl) és a narancshéjat.
- Keverd bele a mazsolát, majd a sütőporos, szódabikarbónás, fahéjas lisztet és a diót.
- Verd habbá a 3 tojásfehérjét egy csipet sóval.
- Forgasd a 3 tojás habját óvatosan a karácsonyi kuglóf tésztájába.
- Öntsd a tésztát egy kikent és kilisztezett kuglófformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg a karácsonyi kuglófot 50 perc alatt.
- Tálalás előtt szórd meg a karácsonyi kuglófot nyírfacukorból vagy nádcukorból készült porcukorral! Így olyan lesz, minta hóesés borítaná. Igazi téli-karácsonyi hangulat 🙂
Karácsonyi kuglóf – Ti készítettétek
Ezt a szép képet Judit küldte, hát nem gyönyörű? Nagyon takaros 🙂 Köszönöm, Judit!
Judit írta: „ma elkészítettem 🙂 FENSÉGES köszönöm a receptet „
köszönjük a receptet, tuti elkészítem karácsonykor.
Nagyon szívesen 🙂
Szia, a marék mazsolát nem találom a leírásban, de nem is szeretem… Mit javasolsz, bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatok helyette?
Szia! A mazsolát helyettesítheted bármilyen aszalvánnyal, amit szeretsz 🙂