Karácsonyi kuglóf

LovelyVeg » Vegetáriánus ételek » Karácsonyi kuglóf
  • karácsonyi kuglóf

A narancsos-fahéjas illat télen jól esik testünknek-lelkünknek. Ez igaz a finom süteményekre is – többek között erre a finom és illatos karácsonyi kuglófra is –  amelyek szintén pozitívan hatnak a hangulatunkra.

Talán kicsit többet is nassolunk a hidegebb időszakban, mint általában, így számít, hogy milyen édességekkel „vigasztaljuk” magunkat egy-egy hideg, szürke, borongós napon… Sajnos a karácsonyi időszakban felcsúszott kilókat előbb-utóbb le kell adni (hacsak nem szeretnénk évről-évre egyre kerekebbek lenni).

Szerencsére ez a karácsonyi kuglóf nem csak finom, de egészséges és még diétás is.

Ez a karácsonyi kuglóf finomliszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, a tésztája mégis habkönnyű. Mindössze néhány kanál olívaolajat és egy kevés nyírfacukrot tartalmaz, az édességről ugyanis az alma és a mazsola gondoskodik.

Így ha elkészíted ezt a karácsonyi kuglófot, igazi diétás sütemény kerül az ünnepi asztalra. Főleg, ha csak 1-2 szeletet fogyasztasz el belőle egyszerre 🙂

Próbáld ki ezt a karácsonyi kuglófot, garantáltan az egyik kedvenc sütid lesz!

Karácsonyi kuglóf

Mennyiség: 12 szelet

Sütési hőfok: 170°C

Sütési idő: 50 perc

Karácsonyi kuglóf hozzávalók

  • 20 dkg alma lereszelve
  • 3 tojás
  • 8-10 dkg nyírfacukor (xilit)
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 mk fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 kisebb narancs leve és héja lereszelve
  • porcukor

Karácsonyi kuglóf elkészítése

  1. Először keverd habosra a 3 tojássárgáját a nyírfacukorral, majd keverd hozzá a lereszelt almát, az olívaolajat, a narancs levét (kb. 1 dl) és a narancshéjat.
  2. Keverd bele a mazsolát, majd a sütőporos, szódabikarbónás, fahéjas lisztet és a diót.
  3. Verd habbá a 3 tojásfehérjét egy csipet sóval.
  4. Forgasd a 3 tojás habját óvatosan a karácsonyi kuglóf tésztájába.
  5. Öntsd a tésztát egy kikent és kilisztezett kuglófformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg a karácsonyi kuglófot 50 perc alatt.
  6. Tálalás előtt szórd meg a karácsonyi kuglófot nyírfacukorból vagy nádcukorból készült porcukorral! Így olyan lesz, minta hóesés borítaná. Igazi téli-karácsonyi hangulat 🙂

Karácsonyi kuglóf

Karácsonyi kuglóf – Ti készítettétek

Ezt a szép képet Judit küldte, hát nem gyönyörű? Nagyon takaros 🙂 Köszönöm, Judit!

Judit írta: “ma elkészítettem 🙂 FENSÉGES köszönöm a receptet

Karácsonyi kuglóf

Karácsonyi kuglóf – Fotó: Berke-Kovács Judit

2018-11-12T09:35:59+00:00By |Vegetáriánus ételek|

4 hozzászólás

  1. szilvi49 december 5, 2016 at 3:38 du. - Reply

    köszönjük a receptet, tuti elkészítem karácsonykor.

  2. BodAn december 10, 2016 at 1:50 du. - Reply

    Szia, a marék mazsolát nem találom a leírásban, de nem is szeretem… Mit javasolsz, bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatok helyette?

Leave A Comment