Ez a 4 rétegű meggyes-kókuszos csokis nyers vegán torta szuper egészséges: Csupa friss és teljes értékű alapanyagokból készül. És nagyon finom is: A meggyes-kókuszos-csokoládés rétegek igazi ízélményt jelentenek.
Ez a nyers vegán torta nem tartalmaz hagyományos lisztet, tojást, tejtermékeket és cukrot sem. Így beilleszthető a vegán és a paleo étrendbe is.
Érdemes tudnod, hogy a nyers torta a hozzávalók minőségétől függően lesz élő étel. Élő ételnek és alapanyagnak az számít, amelyet nem melegítettek 40-42 fok fölé. Ha ennél magasabb hőfokra melegítjük az ételeket, akkor a hőkezelés hatására az értékes enzimtartalmuk jelentős része elvész.
A nyers torták olajos magvakból, nyers gyümölcsökből, zöldségekből, kókuszolajból állnak, édesítéshez például datolyát és mazsolát használnak, zselatin helyett pedig az útifű maghéjat.
Ezt a nyers vegán tortát szülinapra készítettem el először. Nagyon jól sikerült, mert a vendégek két szeletet is elfogyasztottak egymás után 🙂 Szerintem tényleg ez volt eddig a legfinomabb tortám. És a legegyszerűbb is 🙂
Az egyszerű és gyors elkészítés különösen igaz a nyers tortákra. Csak egy turmixra van szükségünk, még a sütőt se kell bekapcsolnunk és csak a kreativitáson múlik, hogy éppen milyen csodasüti születik. Ha már bevált egy recept, akkor gyorsan elkészítjük a rétegeket és már mehet is a torta a hűtőbe. Az elején persze kísérletezni kell, hogy ezek a rétegek viszonylag stabilak legyenek, ami idő, de nagyon megéri.
Ezzel a recepttel a kísérletezésre fordított időt is megtakaríthatod!
Meggyes-kókuszos-csokis nyers vegán torta
- Tortaforma: 22 cm
- Elkészítési idő: 30 perc
Meggyes-kókuszos-csokis nyers vegán torta hozzávalók
Nyers vegán torta alapja
- 6 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg lenmagliszt
- 10 dkg datolya /mazsola
- 2 ek kakaópor
- víz
Meggyes réteg
- 0,5 kg kimagozott meggy
- 5 dkg datolya
- 2,5 ek útifű maghéj
- fahéj
Kókuszos réteg
- 12 dkg kókuszreszelék
- 1 dl olvasztott kókuszzsír
- agavé szirup (méz)
- víz
Csokoládé bevonat
- 4 ek kókuszzsír (szilárd állapotban mérve)
- 3-4 ek kakaópor
- agavé szirup (méz)
Díszítéshez
- meggy
- citromfű
- kókuszchips
- agavé szirup (méz)
Meggyes-kókuszos-csokis nyers vegán torta elkészítése
- A kókuszos réteg elkészítéséhez először beáztatjuk a kókuszreszeléket annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- A datolyát beáztatjuk (a teljes mennyiséget), majd amikor megpuhult, kevés víz hozzáadásával összeturmixoljuk.
- A meggyes réteghez kimagozott meggyet darabos állagúra turmixoljuk, majd hozzákeverjük a leturmixolt datolya 1/3 részét (5 dkg) és ízlés szerint fahéjat. Ha szükséges, még édesíthetjük. Ezután hozzáadjuk az útifű maghéjat és félretesszük.
- Torta alapja: datolya 2/3 részét összegyúrjuk a tortaalap többi hozzávalójával. Ha nem áll össze, adhatunk még hozzá egy kis vizet. A tésztát 22 cm-es, folpackkal kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
- A meggyes réteget ráöntjük a tortaalapra és betesszük a hűtőbe.
- A kókuszreszeléket a vízzel együtt a turmixba öntjük, majd hozzáadjuk a folyékony (felolvasztott, de nem meleg) kókuszolajat és az egészet elturmixoljuk. Egy tálba szedjük a krémet és agavé sziruppal (mézzel) ízesítjük.
- Mielőtt felvinnénk a kókuszos réteget is a tortára, várjuk meg, hogy a meggyes réteg megszilárduljon.
- Ha elkészültünk mindhárom réteggel, a tortát betesszük ismét a hűtőbe.
- Elkészítjük a csokimázat: a folyékony kókuszolajhoz hozzákeverjük a kakaóport és az agavé szirupot (mézet).
- Inkább langyos legyen a máz, amikor bevonjuk vele a tortát, különben megolvaszthatja a kókuszos réteget.
- Ha megszilárdult a csokiréteg is, agavé szirupot csepegtetünk a torta tetejére, megszórjuk kókuszchipsszel és meggyel díszítjük.
- A nyers tortát behűtve lehet szépen szeletelni. A nyers gyümölcs miatt 2 napon belül érdemes elfogyasztani.
Meggyes-kókuszos-csokis nyers vegán torta – Ti mondtátok
Kis Klaudia írta:
” Én ezt már elkészítettem. A recept tökéletes, hatalmas sikere volt. Ráadásul a torta kibírt 50 km-nyi szállítást is. Minden hozzávalója akad otthon, egy valamire való háziasszony szekrényében… összerakni max. 30 perc. Zseniális! Vigyázat, összevesznek az utolsó szeleten :D”
Ok, hogy összerakni 30 perc, de jó lenne tudni, mennyit kell áztatni a datolyát, és mennyit kell hűteni a rétegeket, mielőtt mehet a következő.
Az időt nem mértem, de ha csinálod, látni fogod, amikor mehet a következő réteg 🙂
Ez fugg a datolya minosegen. Ha tul szaraz, elozo este aztasd mar be es masnap kremesre tudod turmixolni. En nagyon puha irani datolyabol keszitem a nyers tortakat, azt aztatni sem kell.
A kókuszos réteg túl vastag, és száraz lett, nem krémes?
Ha betartottad a receptet, akkor a képen látható torta a végeredmény, amelyen pont megfelelő a kókuszréteg vastagsága. Az állaga pedig krémes, hisz még zsiradék is van benne. Lehet, hogy kevés vizet adtál a kókuszhoz a turmixolás során.
Nagyon szep, finom es egeszseges! koszonom a receptet!
Szívesen 🙂
Szia!
Meggy helyett lehetne barackkal is pl? Milyen más gyümölcs lenne hozzá jó?
Köszi!
Brigi
Jó hozzá a barack is. Érdemes más gyümölccsel is kipróbálni 🙂