A káposztaleves diéta első látásra az egyik leghatékonyabb fogyókúra: 1 hét alatt 5-9 kg túlsúlytól szabadulhatsz meg.

Nagyon jól hangzik, nem? Mindössze csak egy 1 hetes fogyókúrát kell valahogy kibírnod ahhoz, hogy 5-9 kilótól megszabadulj!

Szeretnéd tudni, hogyan működik a káposztaleves diéta?

Ebben a cikkben sok hasznos tudnivalót olvashatsz, többek között a káposztaleves diéta pontos leírását.

Ha káposztaleves receptet keresel, akkor a káposztaleves diétához illő fogyókúrás káposztaleves receptjéért kattints ide. A káposztaleves diéta mintaétrendet pedig itt találod.

Tartalomjegyzék

1. Káposztaleves diéta történe

2. Hogyan működik a káposztaleves diéta?

3. Káposztaleves diéta – Mennyit lehet fogyni?

4. Káposztaleves diéta előnyei

5. Káposztaleves diéta hátrányai

6. Káposztaleves diéta mellékhatásai

7. Káposztaleves kapszula – Ezzel lehet fogyni?

8. Káposztaleves diéta után

9. Káposztaleves diéta – Összegzés

1. Káposztaleves diéta története

A káposztaleves diéta Amerikából származik. Eredetileg a General Toronto Hospital Diet néven vált ismertté a 70-es években, később Cabbage Soup Diet (káposztaleves diéta) néven terjedt el szerte a világon.

Később a diéta nevét többször megváltoztatták, de lényegi részét megtartották. A káposztaleves diéta világszerte az egyik legismertebb monodiéta, amelyet ismert sztárok és magazinok tettek népszerűvé.

2. Hogyan működik a káposztaleves diéta?

A káposztaleves diéta 1 hetes diéta, azaz 7 napig tart. A káposztaleves diéta központi eleme a káposztaleves, egész pontosan egy fogyókúrás káposztaleves, amelyből ha éhesek vagyunk, bármikor bármennyit fogyaszthatunk.

Káposztaleves diéta alatt fogyasztható:

 • Káposztalevest mindennap fogyasszunk! A káposztalevesből bármennyit fogyaszthatunk, amikor csak éhesek vagyunk. A káposztalevest minden második nap frissen készítjük el.
 • A káposztaleves mellett mindennap elegendő vizet is fogyasztanunk kell! A kávé dehidratál, így nem alkalmas a folyadékpótlásra!
 • Szénsavmentes ásványvíz, kávé vagy tea cukor és tej nélkül tetszőleges mennyiségben fogyasztható.

Káposztaleves diéta alatt nem fogyasztható:

 • Alkohol
 • Cukor
 • Panírozott ételek
 • Kenyér
 • Tészták
 • Hüvelyesek nem fogyaszthatók: pl.: bab, lencse, zöldborsó
 • Kukorica
 • Zsíros tejtermékek

Hogy a káposztaleves diéta melyik napján pontosan mit ehetsz és mit nem ehetsz, a káposzta leves diéta mintarendben találod. A káposztaleves diétát egyszer meg lehet ismételni (összesen 14 nap), majd az erős kalória- és tápanyagmegvonás után 2-3 hét szünetet kell tartani. Ezt követően a káposztaleves diéta újra megismételhető.

3. Káposztaleves diéta – Mennyit lehet fogyni?

A káposztaleves diéta segítségével állítólag heti 5-9 kilót lehet fogyni. Ehhez a lehető legszigorúbban be kell tartani a diétát.

Ha nem csaltunk, akkor elméletileg a diéta 3. napján kb. 3-4 kilóval fog kevesebbet mutatni a mérleg.

A káposztaleves zsírégető hatása miatt annál többet fogyunk, minél több káposztalevest eszünk. Ennek állítólag az az oka, hogy a káposztaleves megemésztéséhez több energiát használunk fel, mint amennyi a fogyókúrás káposztalevesben van (negatív kalóriás diéta).

4. Káposztaleves diéta előnyei

 • A káposztaleves diéta egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerű: egy étel köré épül (esetünkben: káposztaleves), így a diéta könnyen átlátható és követhető. A káposztaleves diéta heti étrendje szintén könnyen áttekinthető és követhető.
 • A káposztaleves diéta időtakarékos is: szinte csak káposztalevest kell készítened, azt is csak minden másnap. Így rengeteg időt megtakaríthatsz az alapanyagok beszerzésével és nem kell bajlódnod a különféle diétás ételek elkészítésével sem.
 • Szintén a káposztaleves diéta mellett szól, hogy olcsó: nincs szükség drága diétás termékekre, az étrendben szereplő alapanyagok nem drágák.
 • A káposztaleves diéta méregtelenít, így ennek hatására javul a közérzetünk, energikusabbnak érezzük magunkat.
 • A káposztaleves nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így biztos nem tudjuk túlenni magunkat. Ha betartjuk a káposztaleves diétát, biztos fogyni fogunk.

5. Káposztaleves diéta hátrányai

 • Bár a káposztaleves diéta nagyon egyszerű, sajnos nagyon unalmas és egyhangú is. Kivéve, ha imádsz nonstop nagyrészt vízben főtt zöldségeket enni (= káposztaleves).
 • A káposztaleves diéta túl szigorú és túl drasztikus. Ilyen kevés kalóriával csak kevesen húzzák ki egy hétig. A legtöbben egy pár nap után feladják.
 • Emellett nagyon egyoldalú is a káposztaleves diéta. A makro- és mikrotápanyagok bevitele nem megfelelő, ezért a diéta hosszú távú alkalmazása hiánybetegségek kialakulása miatt nem javasolt.
 • Az alacsony kalóriabevitel és tápanyagbevitel miatt sokan gyengének, levertnek vagy akár ingerültnek érzik magukat.
 • A káposztaleves diétához nem írnak elő mozgásprogramot (ilyen alacsony kalóriabevitel mellet nem is lenne hozzá erőnk). Ez lehet, hogy első ránézésre inkább előnynek tűnik. Azonban sport nélkül még inkább kitesszük magunkat az izomvesztésnek.
 • A káposztaleves diéta a gyors fogyást helyezi az előtérbe és nem ösztönöz életmódváltásra.

6. Káposztaleves diéta mellékhatásai

Szintén kardinális kérdés (lenne), hogy az adott diéta – esetünkben káposztaleves diéta – hogyan hat az egészségünkre? Egészséges-e egyáltalán a káposztaleves diéta?

Ez az a pont, amit  sokan figyelmen kívül hagynak, hiszen a gyors fogyás ígérete pillanatnyilag sokkal fontosabbnak tűnhet, mint a hosszú távú egészségünk.

Pedig fontos tudni, hogy a drasztikus fogyás egészségkárosodáshoz vezethet. Napi 800-1000 kalóriás étrenddel, ami gyakorlatilag koplalást jelent,  bárki tud fogyni, kérdés, hogy mi lesz ennek a hosszú távú egészségügyi következménye.

7. Káposztaleves kapszula – Ezzel lehet fogyni?

A káposztaleves diéta legegyszerűbb formája a káposztaleves kapszula. Még csak káposztalevest sem kell főznünk.

Jó kérdés, hogy ebben az esetben mit eszünk? Mi az, ami telíteni fogja a gyomrunkat? Mert 1 pici kapszulától biztos nem lakunk jól… Akkor inkább a káposztaleves korlátlan mennyiségben…

A káposztaleves kapszulának állítólag zsírégető hatása van és hatékonyan lehet fogyni. Az apróbetűs rész: Ha a káposztaleves kapszula fogyasztása mellett diétázol és mozogsz is!

Az apróbetűs rész: Ha a káposztaleves kapszula fogyasztása mellett diétázol és mozogsz is!

Vagyis a káposztaleves kapszula önmagában semmit se ér (viszont eladó), ráadásul még a friss zöldségektől is megfosztod magad.

Ugye nem dőlsz be egy újabb fogyókúrás tablettának?

8. Káposztaleves diéta után

A káposztaleves diéta után igen nagy a veszélye annak, hogy a leadott kilókat visszaszedjük. A drasztikus fogyókúra miatt előfordulhat, hogy akár többet hízunk vissza, mint amennyit lefogytunk.

Sajnos az egyoldalú, erős kalóriamegvonáson alapuló fogyókúráknál a jojó effektus szinte borítékolható. Főleg, ha az életmódunkon semmit se változtatunk és szép lassan visszatérünk a korábbi, megszokott táplálkozásunkhoz.

Ha már többször fogyókúráztál sikertelenül, akkor pontosan érted ezt a problematikát.

Persze a gyors fogyókúra mint gyors megoldás mindig nagyon csábító…

9. Káposztaleves diéta – Összegzés

A káposztaleves diéta nagyon egyoldalú és túl drasztikus. Hosszú távú alkalmazása nem ajánlott.

A legtöbben nem tudnak 5-9 kilót fogyni hetente a káposztaleves diétával. Ez nem véletlen. Az unalmas, egyoldalú és túl kevés kalóriát és tápanyagot tartalmazó fogyókúrát a legtöbben nehezen viselik el. A napi 800-1000 kalóriás étrend koplalást jelent.

Ha kicsit utánaszámolsz, akkor könnyen rájössz, hogy a heti 5-9 kg fogyás egyébként is erős túlzás.

Ráadásul a leadott kilók jelentős része nem a zsírpárnáidat fogja csökkenteni, hanem vízveszteség lesz. És sajnos izomvesztés (azaz az izmaidból fogysz).

A tartós és egészséges fogyás titka még mindig a fokozatos életmódváltás, az egészséges életmód és mozgás. Vannak dolgok, amelyek támogathatják a fogyást, de ha valóban tartós eredményre és hosszú távú egészségre vágyunk, akkor nem ússzuk meg kisebb-nagyobb életmódváltás nélkül.