Ha szeretnéd, hogy több nyers gyümölcsöt és nyers zöldséget fogyasszanak a gyerkőcök, akkor a smoothie a tökéletes megoldás.  Már csak az a kérdés, hogyan kedveltesd meg a gyerekkel a smoothie-t?

 

Az új dolgok bevezetése, így a smoothie – azaz zöldség- és/vagy gyümölcsturmix – tálalása sem biztos, hogy elsőre sikerül. A következőkben 6 konkrét tippeket olvashattok Nórától, akinek sikerült a turmixot két kislánnyal megszerettetni.

 

Hogyan kedveltesd meg a gyerekkel a smoothie-t? – 6 hasznos tipp

Hatvani Nórának két tündérkét is sikerült rábírnia a lelkesebb gyümölcs- és zöldségfogyasztása. Beleegyezésével szeretném veletek is megosztani tapasztalatait, tippjeit és gondolatait a gyümölcs- és zöldségturmixokkal kapcsolatban. Ez egy nagyon jó példa arra, hogy a turmixolás igenis működik:
  1. Hát, nem túl szofisztikáltan adjuk elő, beletesszük, ami épp van 🙂. Kb. harmada zöld (spenót, sóska, brokkoli, saláta), és mindenféle gyümi (alma, barack, szilva, szőlő, dinnye, narancs, befőttek (cukormentesen az igazi) is, tényleg mindent beleteszünk). Banánnak kell benne lennie, mert attól édes és krémes 🙂
  2. A káposzta nem vált be, mert az csípős ízű nyersen. Télire ki szeretném próbálni az avokádót, meg menni fog bele dió is. A gyömbérest is mindenképpen ki szeretném próbálni. Csíráztatok magokat, azokat is bele lehet tenni.
  3. Egyáltalán nem érződik a zöldség-íz, vagy a nyers íz, ha van benne elég édes gyümölcs. Arra kell vigyázni ezen kívül, hogy ne legyen túl sűrű, mert azt nehéz inni, ne legyen darabos, és elkészítés után azonnal igyák meg, mert gyorsan leülepszik és megbarnul, és úgy már nem olyan guszta 🙂
  4. Ha megszokták, az azért jó, mert sokszor nem érnek rá megenni a gyümölcsöt, ráunnak, hogy elrágják az adagjukat 🙂 így pedig fél perc alatt legurítják, és már mehetnek is tovább 🙂
  5. Ha egy gyerek nincs szokva a zöldségek fogyasztásához, akkor elsőre riasztó lehet neki a zöld lötty  látványa, és lehet, hogy megkóstolni sem hajlandó. Ilyenkor nyilván nem érdemes erőltetni, a 100% gyümölcsitalokkal (tehát először csak gyümölcsöket turmixoljunk össze zöld részek nélkül) kell kezdeni, és ha azt megszokta, akkor lehet bele fokozatosan egyre több zöldet csempészni.
  6. Iskolásoknak érdemes elmagyarázni leegyszerűsített, játékos nyelven, hogy miért egészségesek a nyers ételek. (Marcsiék most tanulták, hogy a zöldségek elveszítik vitamintartalmuk egy részét főzés során.)”
Hogyan kedveltesd meg a gyerekkel a smoothie-t?

Miért érdemes smoothie-t készítened?

 

A turmix készítéséről már írtam a Mi az a smoothie? – 3 dolog, amit a smoothie-ról tudnod érdemes cikkemben, és a számomra bevált zöld turmix alapreceptet is megosztottam már korábban.

 

A turmixolásban az a jó, hogy a tápanyagok megmaradnak, extra édesítés nem szükséges (banán, alma sokat édesít a turmixon), végtelen variációban, egyéni ízlésnek megfelelően tudunk turmixokat előállítani, ráadásul még el is fogynak 🙂 Ha turmixhoz adunk egy kis citromlevet, akkor a turmix színe sokáig élénk marad. Így akár egy napig is eláll a hűtőben és akár rá is járhatunk.

 

Már egész pici kortól elkezdhetjük hozzászoktatni a babát a turmixok fogyasztásához, persze mindig csak az engedélyezett gyümölcsökből és zöldségekből. Így már korán megszokja az ízüket, és később a természetes ízeket részesíti majd előnyben a túlzottan édes dolgokkal szemben. A gyümölcs- és zöldségturmixok (smoothie) fogyasztása külföldön elég elterjedt, itthon is érdemes lenne népszerűsíteni, mert igen egészségesek.

 

Ha kedvet kaptál a finom zöldség- és gyümölcsturmixokhoz, töltsd le ingyenes Smoothie varázs – Egészséges turmixok receptkönyvemet!