Ha még nem tudod, mi az a smoothie, akkor épp itt az ideje, hogy megtudd. Kár lenne lemaradnod egy olyan finom és egészséges dologról, mint a smoothie!

Íme a 3 legfontosabb dolog, amit a smoothie-ról tudnod érdemes!

1. Mi az a smoothie? – Az eredeti smoothie

A smoothie eredetileg 100%-ban friss zöldségekből, gyümölcsökből, zöld levelekből vagy ezek kombinációjából és vízből készül.

A smoothie magyarul tehát olyan tejmentes zöldségturmix, gyümölcsturmix vagy zöld turmix, amelyet friss, nyers (élő) alapanyagokból készíthetsz el.

A friss, élő turmixok (smoothie-k) igazi kincsnek számítanak. Mivel hőkezelésnek nem tesszük ki őket, sok élő enzimet tartalmaznak. A nyers ételek fogyasztása azért fontos, hogy ezeket az enzimeket be tudjuk vinni, amelyek segítik a regenerációt és így többek között szerepet játszanak az öregedés folyamatának lassításában is.

Még ha nem is térünk át teljesen a nyers ételek fogyasztására, megéri minél több friss, nyers ételt fogyasztanunk.

2. Mi az a smoothie? – Újabb smoothie variációk

A tisztán zöldséget, gyümölcsöt, zöld leveleket és vizet tartalmazó smoothie-kat természetesen másként is el lehet készíteni.

Kedvenc smoothie-nkba tehetünk zabpelyhet, zabkorpát, olajos magvakat, dióféléket, rizstejet vagy más növényi italt stb. A tej hozzáadása nem javasolt, mert valószínűleg puffadást (és hasmenést) fog okozni. A smoothie egyik nagy előnye, hogy kiváló méregtelenítő hatása van, amelyet leginkább úgy tud érvényre juttatni, ha nem teszünk bele tejet.

Van aki mirelit gyümölcsöt és zöldséget is használ a smoothie-hoz. Ez is jó megoldás olykor-olykor, de törekedjünk rá, hogy mindig legyen valami friss is a smoothie-ban!

mi az a smoothie? Smoothie 3 pontban

3. Mi az a smoothie? – A smoothie nem bolti gyümölcs- vagy zöldséglé!

A bolti gyümölcs- és zöldségleveket hőkezelik, nagyrészt sűrítményekből készülnek és a legtöbb esetben kevesebb-több hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Egy 12%-os gyümölcslé táplálkozási szempontból inkább értéktelennek (és igazi zsírpárna növelőnek) számít, míg ezek a friss turmixok 100%-os értékkel bírnak.

Kísérletezzünk bátran különböző zöldségek, gyümölcsök és zöld levelek összeturmixolásával. Diétánkba is kiválóan beilleszthetőek. Reggeli italként igazi energiabombát jelentenek.

Ha szeretnél smoothie-t készíteni, itt találod a smoothie receptek gyűjteményét vagy töltsd le ingyenes Smoothie varázs – Egészséges turmixok tippekkel receptfüzetemet!