A Graham-liszt az egyik kedvenc lisztem, nagyon sok süti és kenyér receptemben használom.

Természetesen nem csak Graham-lisztből lehet sütni, hanem más lisztfajtákból is. A Lisztfajták – Melyik liszt mire jó? cikkből sok érdekes dolgot megtudhatsz más lisztfajtákról is.

Mi az a Graham-liszt?

A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.

5 érv a Graham liszt mellett

5 érv a Graham-liszt mellett: Miért használjunk Graham-lisztet?

  1. érv: A Graham-liszt teljes értékű, tápanyagokban gazdag liszt.
  2. érv: A búzacsíra része jelentős ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalommal rendelkezik.
  3. érv: A Graham-lisztnek a többi liszthez viszonyítva magasabb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
  4. érv: A Graham-liszt sütikhez is kiváló, kelt tésztát is készíthetsz belőle, mert magas a sikértartalma.
  5. érv: A Graham-lisztet nagyobb szemcsemérete miatt lassabban emésztjük meg (lassú felszívódású szénhidrát), így később éhezel meg.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a Graham-lisztet, akkor itt találod a Graham-liszt receptek gyűjteményét vagy készítsd el ezt a Graham-kenyér receptet.