Egyszerűen, viszonylag kevés tényleges munkával elkészíthető házi kenyér Graham-lisztből, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítve.

Ezzel az eljárással sok munkát megtakaríthatsz, ha van kenyérsütőgéped. Akár egy régi is megteszi! A kenyérsütés első hosszú fázisát ugyanis a gépre bízhatod, majd pici időráfordítással a sütőben sütheted ki a kenyeret.

A gépem újkorában még szép kenyereket sütött, de már nem működik olyan jól, így inkább csak az előkészítést szoktam rábízni. Persze a sütőben sült kenyér mindig is sokkal szebb és jobb állagú volt.

Ha még nem ismered a Graham-lisztet, olvasd el az  Az 5 érv a Graham-liszt mellett bejegyzést is.

Graham-kenyér hozzávalók

  • 425 g Graham-liszt
  • 100 g durum simaliszt
  • 1 mk fokhagymapor
  • 1-1 mk  bazsalikom és kakukkfű
  • napraforgómag/lenmag/magkeverék
  • 1 mk nádcukor/méz
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 320 ml víz

Graham-kenyér elkészítése

  1. A Graham-kenyérhez cukros langyos vízben elkeverjük az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzákeverjük a sót és a fűszereket.
  3. Az élesztőt és az olívaolajat hozzáadjuk a liszthez és elindítjuk a sütő alapprogramját (Pár perc után ellenőrizzük, hogy elegendő volt-e a folyadék. Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.) Hagyjuk, hogy a gép megdagassza a tésztát és hogy a tészta megkeljen. Kb. 50-60 perc után kivesszük a tésztát, a gépet kikapcsoljuk, kissé kilisztezett deszkán átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. (Ha nincs géped: Gyúrd össze a hozzávalókat, majd keleszd a tésztát, amíg kb. duplájára kel.)
  4. A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (a sütőpapírt többször is fel lehet használni, ezért majd tegyük el a következő alkalomra).
  5. Sugár alakban bevagdossuk a tetejét, mint a képen, majd a letakart tésztát 20-25 percig tovább kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
  7. A a Graham-kenyeret a tepsire helyezés után közvetlenül díszíthetjük is: bevagdossuk a tetejét, megkenjük rizstejjel/tejjel és megszórjuk különböző magokkal.
  8. A kenyeret 190 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.

Tippek a Graham-kenyér sütéséhez

  1.  Ez a mennyiség megfelel az átlagos kenyérsütőben süthető mennyiségnek, így akár a te gépedben is elkészítheted a fenti receptet. Sajnos nem minden sütőhöz adnak jó recepteket, ha nem akarsz kísérletezni, süsd meg a kenyeret a Graham-kenyér receptje alapján.
  2. A javasolt só- és cukormennyiséget jelentősen csökkentettem. Szerintem teljesen felesleges édes (kalács ízű) kenyeret sütni és a sóval is nyugodtan spórolhatunk.
  3. A kenyérhez elvileg nem szükséges olaj, de adhatsz hozzá pár kanállal. Kicsit jobb lesz tőle a kenyér állaga (ropogósabb lesz a héja), de olaj nélkül is szuper! Az igazi kenyér mindössze lisztből, vízből, élesztőből és sóból áll!
  4. Ha könnyebb állagú kenyeret szeretnél (puhább-levegősebb tésztájút), készítsd el ezt a teljes kiőrlésű kenyeret.