Egyszerűen, viszonylag kevés tényleges munkával elkészíthető házi kenyér Graham-lisztből, fokhagymával és zöldfűszerekkel ízesítve.
Ezzel az eljárással sok munkát megtakaríthatsz, ha van kenyérsütőgéped. Akár egy régi is megteszi! A kenyérsütés első hosszú fázisát ugyanis a gépre bízhatod, majd pici időráfordítással a sütőben sütheted ki a kenyeret.
A gépem újkorában még szép kenyereket sütött, de már nem működik olyan jól, így inkább csak az előkészítést szoktam rábízni. Persze a sütőben sült kenyér mindig is sokkal szebb és jobb állagú volt.
Ha még nem ismered a Graham-lisztet, olvasd el az Az 5 érv a Graham-liszt mellett bejegyzést is.
Graham-kenyér hozzávalók
- 425 g Graham-liszt
- 100 g durum simaliszt
- 1 mk fokhagymapor
- 1-1 mk bazsalikom és kakukkfű
- napraforgómag/lenmag/magkeverék
- 1 mk nádcukor/méz
- 3 ek olívaolaj
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 320 ml víz
Graham-kenyér elkészítése
- A Graham-kenyérhez cukros langyos vízben elkeverjük az élesztőt.
- A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzákeverjük a sót és a fűszereket.
- Az élesztőt és az olívaolajat hozzáadjuk a liszthez és elindítjuk a sütő alapprogramját (Pár perc után ellenőrizzük, hogy elegendő volt-e a folyadék. Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.) Hagyjuk, hogy a gép megdagassza a tésztát és hogy a tészta megkeljen. Kb. 50-60 perc után kivesszük a tésztát, a gépet kikapcsoljuk, kissé kilisztezett deszkán átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. (Ha nincs géped: Gyúrd össze a hozzávalókat, majd keleszd a tésztát, amíg kb. duplájára kel.)
- A kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (a sütőpapírt többször is fel lehet használni, ezért majd tegyük el a következő alkalomra).
- Sugár alakban bevagdossuk a tetejét, mint a képen, majd a letakart tésztát 20-25 percig tovább kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
- A a Graham-kenyeret a tepsire helyezés után közvetlenül díszíthetjük is: bevagdossuk a tetejét, megkenjük rizstejjel/tejjel és megszórjuk különböző magokkal.
- A kenyeret 190 fokos előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
Tippek a Graham-kenyér sütéséhez
- Ez a mennyiség megfelel az átlagos kenyérsütőben süthető mennyiségnek, így akár a te gépedben is elkészítheted a fenti receptet. Sajnos nem minden sütőhöz adnak jó recepteket, ha nem akarsz kísérletezni, süsd meg a kenyeret a Graham-kenyér receptje alapján.
- A javasolt só- és cukormennyiséget jelentősen csökkentettem. Szerintem teljesen felesleges édes (kalács ízű) kenyeret sütni és a sóval is nyugodtan spórolhatunk.
- A kenyérhez elvileg nem szükséges olaj, de adhatsz hozzá pár kanállal. Kicsit jobb lesz tőle a kenyér állaga (ropogósabb lesz a héja), de olaj nélkül is szuper! Az igazi kenyér mindössze lisztből, vízből, élesztőből és sóból áll!
- Ha könnyebb állagú kenyeret szeretnél (puhább-levegősebb tésztájút), készítsd el ezt a teljes kiőrlésű kenyeret.