Diétás Eszterházy-torta recept: az eredeti Eszterházy-torta reform módon, azaz liszt nélkül (gluténmentes torta), csökkentett zsírtartalommal, cukor nélkül, természetes alapanyagokból, sok-sok dióval.
Még az Eszterházy-tortát is el lehet készíteni egészségesebben. Fehér (finomított) cukrot csak a torta tetején használt étcsokoládé és fehér csoki tartalmaz kis mennyiségben.
Ez a torta igazi kihívást jelentett. Először a recept újragondolása, majd pedig az elkészítése. Mivel elég sok buktatója van ennek a tortának, úgy gondoltam, hogy a lehető legrészletesebben írom le recept elkészítését, hogy biztos sikerrel járjon az is, aki kevésbé gyakorlott a tortasütésben. Kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot.
Diétás Eszterházy-torta
- Tortaforma mérete: 24 cm
Diétás Eszterházy-torta hozzávalók
Tortalapok az Eszterházy-tortához (5 db):
- 10 db tojásfehérje
- 300 g darált dió
- 150 g nyírfacukor (xilit)
- csipet só
- 25 g nyílgyökérliszt/keményítő
Krém az Eszterházy-tortához:
- 10 tojássárgája
- 12 dkg nyírfacukor (xilit) vagy 17 dkg eritrit
- 60 g darált dió
- 150 g vaj
- 10 g zselatin
- 500 ml tej
- 50 ml víz
Eszterházy-torta díszítéséhez:
- 100 g min. 70%-os étcsokoládé + 1 ek étolaj
- 30 g fehér csoki + 1 tk étolaj
- 40 g darált dió
Eszterházy-torta elkészítése
Eszterházy-torta krémjének elkészítése:
A krém időigényes abból a szempontból, hogy a zselatin működését is be kell várnunk, a híg krémmel ugyanis nem tudjuk betölteni a tortát. Így érdemes a krémmel kezdenünk a tortasütést.
- A tejet feltesszük forrni.
- A tojássárgákat a cukorral kézi mixer segítségével habosra verjük.
- Ha tej felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, a tojássárgákat lassan, adagonként kézi habverővel a tejbe keverjük (ez még nagyon híg ebben a formában).
- Nem forraljuk fel, mert összerántja a tojássárgákat, hanem félretesszük hűlni.
- A darát diót (60 g) egy wokban vagy serpenyőben megpirítjuk szárazon.
- A zselatint elkeverjük a vízzel, felfőzzük a leírás szerint, majd a langyos tojássárgás tejhez adjuk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatinnak szüksége van legalább egy órára, hogy elkezdjen működni. Minél hidegebb helyre rakjuk, annál gyorsabb a folyamat (ha már kihűlt, a mélyhűtővel rásegíthetünk).Kézi mixerrel felhabosítjuk a vajat, majd a besűrűsödött zselatinos krémhez adjuk. (Ha melegen vagy akár langyosan adjuk hozzá, a vajat összerántja, és szemcséssé válik a krém.)
Eszterházy-torta lapjainak elkészítése:
- A 24 cm-es torta alját ötször körbe rajzoljuk a sütőpapíron úgy, hogy a vonal jól látszódjon. Így lesz 5 db téglalap alakú papírunk, amely széleitől a körök 2-3 cm-re helyezkednek el.
- A tojásfehérjéket egy nagy tálban a csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
- A nyílgyökérliszttel elkevert darált diót óvatosan beleforgatjuk.
- A papírokat egyesével, a rajzolt felükkel lefelé fordítva tepsire, ill. a konyhapultra helyezzük. A tésztát egyformán szétosztjuk a körökön, egy torta kenőkéssel („palacsintafordító”) egyenletesen szétsimítjuk a körvonalakig. A szélük is legyen olyan vastag, mint az egész lap (húzzuk vissza a szélüket a késsel, ha elvékonyodtak), különben elszakadhatnak a papír lehúzásakor.
- A lapokat egyenként, a sütő felülről számított második szintjén 190 fokon 10-12 perc alatt megsütjük (míg kissé megbarnul a teteje).
- A kisült lapot lefelé fordítjuk, kicsit hagyjuk hűlni, a szélén körbe kissé meglazítjuk a papírt, majd a papírt kétoldalt feszesen tartva óvatosan lehúzzuk a tésztáról.
Az Eszterházy-torta összeállítása:
- A krémből 2 kanálnyit félreteszünk.
- Egy lapot a tortakarikába helyezünk és megkenjük a krém 1/4 részével. Ezt megismételjük a maradék 4 lappal is.
- Az ötödik lap tetejét szabadon hagyjuk.
- Az egész tortát betesszük a hűtőbe, hagyjuk hogy a torta összeálljon. Ha elég szilárd volt a krém, ez nem feltétlenül szükséges, de talán jobb, ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Az Eszterházy-torta díszítése:
- A torta oldalát kisimítjuk a félretett krémmel, majd megszórjuk a darált dióval.
- Az étcsokoládét és a fehér csokit az étolajjal egy-egy edényben gőz fölött felolvasztjuk (nagyjából egyszerre legyenek készen).
- Az étcsokoládét a torta tetejére öntjük, a tortakenővel szépen elsimítjuk.
- A fehér csokit egy zacskóba töltjük, kis lyukat vágunk a sarkán, majd lassan, a torta közepétől kifelé haladva spirált rajzolunk a tortára.
- Fogpiszkálóval sugárirányba kifelé haladva csíkokat húzunk: először negyedeljük, majd a negyedeket is felezzük.
- Ezután minden cikket felezünk még egyszer, de most kintről a torta közepe felé haladva.
- (Fordítva is haladhatunk: először a csokimáz, utána a torta oldala. Kinek hogy kényelmes.)
Kedves Szilvia!
Nagy örömmel alkalmazom a receptjeidben leírtakat, néhány napja például a sütőtökös kuglófod remekelt a családomnál. Gyakorlott háziasszony vagyok , ennek ellenére mindössze néhány olyan süteményt tudtam elkészíteni saját kútfőmből eddig, ami csökkentett energiatartalommal bírt,mert nehezen találtam meg az összehangolt arányokat a módosításokkal. A receptjeid és részletes leírásaid segítettek abban, hogy újra tudjam gondolni a sütemények elkészítését, és mindezt úgy, hogy egy esztétikus, finom, a korábbihoz képest egészségesebb meglepetéssel állhassak a család elé. Köszönöm!
Kedves Melinda! Köszönöm a visszajelzést és sok sikert a további sütéshez!