Ki gondolta volna, hogy a piskótát diétásan is el lehet készíteni? Pedig lehetséges!
Ez a habkönnyű diétás piskótatekercs nem tartalmaz sem finomított cukrot, sem pedig finomlisztet! A diétás piskótatekercset bármilyen alkalomra megsütheted. Főleg azért, mert hihetetlenül egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni: Kevered-kavarod, megsütöd, megkened, felcsavarod és már eheted is… Igen, ilyen egyszerű, ha ismered a piskótakészítés apró trükkjeit 🙂
Ha követed a következő részletes receptleírását, az eredmény biztos nem marad el. A piskótatekercsed menthetetlenül pihe-puha lesz és ráadásul még diétás és sokkal egészségesebb is!
Ezt a piskótatekercs diabetikus, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
Ha gyorsan szeretnél süteményt készíteni, akkor ez a piskótatekercs nagyon jó választás!
Diétás piskótatekercs hozzávalók
- 10 dkg durum simaliszt
- 8 dkg nyírfacukor
- ¾ csomag (9 gramm) sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 5 tojás
- baracklekvár (cukormentes vagy diabetikus)
- nádporcukor/xilit porcukor
Diétás piskótatekercs elkészítése
- Először válaszd szét a tojásokat, majd csipet sóval verd habbá a tojásfehérjéket.
- Amikor a hab már majdnem kemény, kezd el hozzá folyamatosan adagolni a cukrot. A masszát verd tovább a kézi mixerrel addig, amíg a hab fényessé válik.
- Most jöhetnek egyesével a tojássárgák. Verd tovább 4-5 percig a masszát.
- A liszt, a sütőpor, és a szódabikarbóna keverékét szitálva óvatosan forgasd bele egy spatula segítségével a piskótatésztába.
- Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe (amelyet a sütődhöz kaptál) és húzd szét a spatula segítségével téglalap alakúra (mint az 1. képen látható).
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt süsd meg a piskótát.
- A kész piskótát helyezd sütőpapírral felfelé egy konyharuhára.
- Húzd le a piskótáról a sütőpapírt, majd a még meleg piskótát tekerd fel a konyharuhával együtt.
- Amikor kihűlt, hajtsd szét a piskótatekercset és kend meg a cukormentes (vagy diabetikus) baracklekvárral, majd csavard fel ismét.
- Szórd meg a piskótatekercs tetejét a porcukorral. Jó étvágyat kívánok!
Diétás piskótatekercs
Tippek a diétás piskótatekercs sütéséhez
- A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát mindig szitáld át. Így könnyebb lesz a piskótatészta és egyenletesen eloszlik benne a szódabikarbóna és a sütőpor.
- A piskótát inkább világosra süsd, mint sötétre. Ez főleg igaz a piskótatekercsre. Ha túlsütöd a piskótát, kiszárad (fojtós lesz…) és nehéz lesz felcsavarni is!
- A nádporcukrot házilag is elkészítheted egy kávédaráló segítségével. Ha nem fogyaszthatsz nádcukrot, mert például cukorbeteg vagy, akkor a nyírfacukrot (xilit) is megőrölheted otthon.