Teljes kiőrlésű kenyér tönkölylisztből szezámmaggal megszórva.

Az állaga szuper jó: puha és levegős. Persze nem annyira mint a „felfújt lufi” jellegű finomlisztes fehér kenyér…

Némi vigaszt jelenthet: Ha már lufinak nem alkalmas, legalább jól lehet vele lakni 🙂 Ráadásul finom is 🙂

És persze sokkal egészségesebb is, mint a legtöbb bolti kenyér, amely mindenféle adalékanyagot is tartalmaz.

Már több éve otthon sütöm a kenyerünket és ez az egyik igen bevált kenyér receptem, amelyet most Veled is megosztok. Ha követed a receptet, biztos a sikered!

Teljes kiőrlésű kenyér hozzávalók

  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 300 g fehér tönkölyliszt
  • szezámmag
  • 1 mk nádcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk só
  • 330 ml víz

Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése

  1. A teljes kiőrlésű kenyérhez a cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A szobahőmérsékletű lisztet a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez és elindítjuk a sütő alapprogramját.
  4. Pár perc után ellenőrizzük, hogy elegendő volt-e a folyadék. Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.
  5. Hagyjuk, hogy a gép megdagassza a tésztát és hogy a tészta megkeljen.
  6. Kb. 50-60 perc után kivesszük a tésztát, a gépet kikapcsoljuk, kissé kilisztezett deszkán átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (a sütőpapírt többször is fel lehet használni, ezért majd tegyük el a következő alkalomra).
  8. Bevagdossuk a kenyér, majd a letakart tésztát 20-25 percig tovább kelesztjük.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
  10. A kenyeret megkenjük egy kis vízzel/tejjel/ növényi tejjel, majd megszórjuk a szezámmaggal, majd 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.

Teljes kiőrlésű kenyér

Sütési hőfok: 190 fok

Sütési idő: 40-45 perc

Ha nincs kenyérsütőgéped

Ha nincs kenyérsütőgéped, kézzel is meggyúrhatod a kenyeret. Dolgozd ki a kenyér tésztáját, majd keleszd nem huzatos, kellemes hőmérsékletű helyen, míg a tészta duplájára nem nő (kb. 50-60 perc). Ezután gyúrd át még egyszer, majd formázz belőle cipót. A többi lépést a fenti recept alapján végezd el!

Próbáld ki ezt a kenyeret is: Graham-kenyér