Teljes kiőrlésű kenyér tönkölylisztből szezámmaggal megszórva.
Az állaga szuper jó: puha és levegős. Persze nem annyira mint a „felfújt lufi” jellegű finomlisztes fehér kenyér…
Némi vigaszt jelenthet: Ha már lufinak nem alkalmas, legalább jól lehet vele lakni 🙂 Ráadásul finom is 🙂
És persze sokkal egészségesebb is, mint a legtöbb bolti kenyér, amely mindenféle adalékanyagot is tartalmaz.
Már több éve otthon sütöm a kenyerünket és ez az egyik igen bevált kenyér receptem, amelyet most Veled is megosztok. Ha követed a receptet, biztos a sikered!
Teljes kiőrlésű kenyér hozzávalók
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 300 g fehér tönkölyliszt
- szezámmag
- 1 mk nádcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tk só
- 330 ml víz
Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése
- A teljes kiőrlésű kenyérhez a cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
- A szobahőmérsékletű lisztet a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót.
- A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez és elindítjuk a sütő alapprogramját.
- Pár perc után ellenőrizzük, hogy elegendő volt-e a folyadék. Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.
- Hagyjuk, hogy a gép megdagassza a tésztát és hogy a tészta megkeljen.
- Kb. 50-60 perc után kivesszük a tésztát, a gépet kikapcsoljuk, kissé kilisztezett deszkán átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (a sütőpapírt többször is fel lehet használni, ezért majd tegyük el a következő alkalomra).
- Bevagdossuk a kenyér, majd a letakart tésztát 20-25 percig tovább kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
- A kenyeret megkenjük egy kis vízzel/tejjel/ növényi tejjel, majd megszórjuk a szezámmaggal, majd 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.
Teljes kiőrlésű kenyér
Sütési hőfok: 190 fok
Sütési idő: 40-45 perc
Ha nincs kenyérsütőgéped
Ha nincs kenyérsütőgéped, kézzel is meggyúrhatod a kenyeret. Dolgozd ki a kenyér tésztáját, majd keleszd nem huzatos, kellemes hőmérsékletű helyen, míg a tészta duplájára nem nő (kb. 50-60 perc). Ezután gyúrd át még egyszer, majd formázz belőle cipót. A többi lépést a fenti recept alapján végezd el!
Próbáld ki ezt a kenyeret is: Graham-kenyér
Olyan régen akartam már megkérdezni, miért kell kivenni a kenyeret a gépből és a sütőben sütni? Nekem a gép ilyen kenyereket süt! Ja, bocs. Nem lehet képet hozzátenni a felszólaláshoz. Szóval gyönyörű, még sohasem gyúrtam át és sütöttem volna sütőben.
Akkor szerencséd van, hogy még mindig jól működik a kenyérsütőgéped. A sütőt azért szeretem jobban, mert szebben meg lehet formázni a kenyeret. Persze a „kockakenyér” is teljesen rendben van.
Szia Vera!
A sütési idő csökkenni fog. A pontos sütési idő a bagett vastagságától és a sütődtől is függ, ezért figyeld a bagett színét, nehogy túlsüsd 🙂
Pár napja találtam ezt a receptet.
Nagyon finom szuper kenyér lesz belőle.
Remélem, szépen sikerül már elsőre is 🙂