Finom almás máktorta, amelyet igazán gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz 🙂

Süti sütés során megmarad 3 tojásfehérje. Nem szerettem volna kidobni, eszembe jutott a nem rég megsütött, szintén reform Eszterházy-torta, amelynek a lapjai tojásfehérjéből állnak.

Az Eszterházy-torta tésztája alapján sikerült ezt az almás máktortát elkészíteni, amelyre az itthon lévő dolgokból válogatva végül egy finom almás réteg került.

Ha szereted a könnyű és tápláló édességeket, akkor ezt készítsd el mindenféleképpen 🙂

Ez az almás máktorta gluténmentesen és cukormentesen is elkészíthető. A gluténmentes és cukormentes változathoz használj lenmaglisztet és nyírfacukrot vagy eritritet.

Ha nem akarod mentesre készíteni az almás máktortát, akkor liszttel és cukorral is működik ez a recept.

Legyen ez az almás máktorta az egyik új kedvenced!

Almás máktorta

Sütési hőfok: 190 fok

Sütési idő: 20-22 perc

Tortaforma: 18 cm

Almás máktorta

Almás máktorta hozzávalók

  • 3 tojásfehérje
  • 5 dkg nyírfacukor / eritrit (nádcukor)
  • 9 dkg mák
  • 15 g lenmagliszt (nem gluténmentes máktorta: 15 g liszt)
  • csipet fahéj és só

Almás töltelék hozzávalók

  • 5 db közepes édes alma
  • 1 db citrom
  • mazsola
  • nyírfacukor/eritrit (nádcukor) ízlés szerint
  • 3 ek útifű maghéj
  • fahéj ízles szerint

Almás máktorta elkészítése

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot (xilitet) és kemény habbá verjük.
  2. Óvatosan beleforgatjuk a darált mákkal elkevert lenmaglisztet.
  3. Sütőpapírral kibélelt 18 cm tortaformában 190 fokon kb. 20-22 perc alatt megsütjük.
  4. Az almás máktorta töltelékéhez az almákat lereszeljük.
  5. Hozzáadjuk a citrom levét, a mazsolát, a fahéjat, ízlés szerint édesítjük, nyírfacukorral vagy eritrittel, végül belekeverjük az útifűmaghéjat is.
  6. A mákos tortalap köré helyezzük a tortakarikát és rásimítjuk a kissé már megszilárdult almás tölteléket.
  7. Legalább pár órára hűtőbe tesszük, hogy az almás máktorta összeálljon és szépen szeletelhessük.

Jó étvágyat az almás máktortához!