Finom almás máktorta, amelyet igazán gyorsan és egyszerűen elkészíthetsz 🙂
Süti sütés során megmarad 3 tojásfehérje. Nem szerettem volna kidobni, eszembe jutott a nem rég megsütött, szintén reform Eszterházy-torta, amelynek a lapjai tojásfehérjéből állnak.
Az Eszterházy-torta tésztája alapján sikerült ezt az almás máktortát elkészíteni, amelyre az itthon lévő dolgokból válogatva végül egy finom almás réteg került.
Ha szereted a könnyű és tápláló édességeket, akkor ezt készítsd el mindenféleképpen 🙂
Ez az almás máktorta gluténmentesen és cukormentesen is elkészíthető. A gluténmentes és cukormentes változathoz használj lenmaglisztet és nyírfacukrot vagy eritritet.
Ha nem akarod mentesre készíteni az almás máktortát, akkor liszttel és cukorral is működik ez a recept.
Legyen ez az almás máktorta az egyik új kedvenced!
Almás máktorta
Sütési hőfok: 190 fok
Sütési idő: 20-22 perc
Tortaforma: 18 cm
Almás máktorta hozzávalók
- 3 tojásfehérje
- 5 dkg nyírfacukor / eritrit (nádcukor)
- 9 dkg mák
- 15 g lenmagliszt (nem gluténmentes máktorta: 15 g liszt)
- csipet fahéj és só
Almás töltelék hozzávalók
- 5 db közepes édes alma
- 1 db citrom
- mazsola
- nyírfacukor/eritrit (nádcukor) ízlés szerint
- 3 ek útifű maghéj
- fahéj ízles szerint
Almás máktorta elkészítése
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot (xilitet) és kemény habbá verjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a darált mákkal elkevert lenmaglisztet.
- Sütőpapírral kibélelt 18 cm tortaformában 190 fokon kb. 20-22 perc alatt megsütjük.
- Az almás máktorta töltelékéhez az almákat lereszeljük.
- Hozzáadjuk a citrom levét, a mazsolát, a fahéjat, ízlés szerint édesítjük, nyírfacukorral vagy eritrittel, végül belekeverjük az útifűmaghéjat is.
- A mákos tortalap köré helyezzük a tortakarikát és rásimítjuk a kissé már megszilárdult almás tölteléket.
- Legalább pár órára hűtőbe tesszük, hogy az almás máktorta összeálljon és szépen szeletelhessük.
Jó étvágyat az almás máktortához!
Kedves Szilvi!
Épp várja a hűtőben a torta,hogy felszeljem. Nagyon könnyen elkészült,és nagyon jól néz ki. Biztosan az íze sem okoz csalódást! 🙂
Szia Anita!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült, kíváncsi vagyok, hogy az ízét milyennek találod majd 🙂
Fantasztikus. Ez a legjobb szó rá. Diós verziót is csináltam. Mindkettő nagyon finom lett. 🙂
Szia Anita!
Hát ez nagyon jó hír 🙂 A diós is szuper, mert az meg az Eszterházy-tortára hasonlít. Onnan jött az ötlet is.
Jól olvasom? 9 dkg mák és 1,5 dkg lenmagliszt?
Nem lesz nagyon lapos ez a tészta? Most szeretném megsütni, de kicsit ijesztően kevésnek tűnik ez a hozzávaló – főleg a hagyományos sütikhez képest.
Szia! A torta receptje így tökéletes, nyugodtan elkészítheted 🙂
Szia! Megsütöttem, de 18 cm-es tortaforma híján nagyobba kellett készítenem, így elég lapos lett. Legközelebb dupla adaggal próbálkozom. Egyébként nagyon finom lett, köszi a receptet! 🙂
Szia! Igen, ez a mennyiség a 18 cm-es tortaformához elegendő.
Örülök, hogy ízlett 🙂
Szia! Tojas mivel helyettesitheto? Sajnos allergiank van :(.
Koszonom!
Ebben a sütiben sajnos nem helyettesíthető a tojás.
Kedves Szilvi! Hány szelet lesz ebből az adagból? 15 személynek szeretnék sütni a hétvégén. Ha a tetejére is készítek egy ugyanekkora tortalapot, az szerinted összenyomná az almás réteget?
Előre is köszönöm!
Szia Gabi! Nem nyomja össze még egy lap. Viszont ez egy kis méretű torta. Inkább 24 cm-es formában kellene sütnöd ennyi személyre.