A sárgabarackból nemcsak isteni befőttet, lekvárt vagy dzsemet lehet készíteni, hanem többek között sárgabarack-krémlevest is.
A kajszibarack- (sárgabarack-) szezont érdemes kihasználnod, és minél több ételt elkészítened ebből a finom, lédús és szuper egészséges gyümölcsből.
A sárgabarack-krémlevest egy kis karamellizált cukorral dobtam fel, szerintem nagyon jót tett az ízének 🙂 Persze elhagyhatod, de akkor azért más lesz az íze.
Fontos, hogy a xilit, nyírfacukor és eritrit nem karamellizálható (a cukoralkoholok már csak ilyenek).
Ehhez bizony igazi cukor kell. De 2 evőkanálnyi finomítatlan nádcukor még nem a világ vége, nem igaz? Legalább nem fehér…
Ha elkészíted és megkóstolod ezt a sárgabarack-krémlevest, egész biztosan nem fogod megbánni azt a 2 evőkanál cukrot…
Sárgabarack-krémleves hozzávalók
- 1,5 kg friss sárgabarack
- 2 ek nádcukor
- 2 dl rizstejszín
- leheletnyi fahéj (vagy ízlésed szerint)
- csipet só
- fél citrom leves és héja (vagy ízlésed szerint)
- mentalevelek a díszítéshez
Sárgabarack-krémleves elkészítése
- A sárgabarackokat mosd meg és ha szükséges (keserű vagy nem szép a héjuk), pucold is meg őket: Mártsd a sárgabarackokat adagonként szűrő segítségével forró vízbe, majd vedd ki és hideg vízzel hűtsd vissza őket. Most már lehúzhatod a héjukat 🙂
- Egy vastag falú edényben karamellizáld a cukrot, majd dobd rá a feldarabolt sárgabarackot.
- Ha már levet engedett a sárgabarack, jöhet rá a víz, még hozzá annyi, hogy éppen ellepje.
- Add hozzá a sót és a fahéjat is.
- Főzd kb. 10 percig a sárgabarackokat, majd pürésítsd az egészet botmixer vagy kelyhes turmix segítségével, majd hígítsd fel annyira, hogy kellemes, krémes állagú legyen a sárgabarack-krémlevesed.
- A tejszínt keverd egy kevés sárgabarack-krémlevessel simára, majd öntsd az egészet a krémlevesbe.
- Végül adj hozzá annyi friss citromlevet és reszelt citromhéjat, hogy kellemesen érződjön rajta a citrom íze és édesítsd még a sárgabarack-krémlevest, ha szükségét érzed.
- Hűtsd be a sárgabarack-krémlevest majd tálaláskor díszítsd mentalevelekkel.
Tippek a sárgabarack-krémleves elkészítéséhez
- A sárgabarackot csak akkor pucold meg, ha nem szép a héja vagy keserű a héja (és ez Téged zavar). Egyéb esetben mehet a sárgabarack héjastól a fazékba. Tudtad, hogy a legtöbb vitamin, ásványi anyag a gyümölcsök és zöldségek héjában ill. közvetlenül az alatt található? Így ha megpucolod, sajnos a gyümölcsök és zöldségek értékes vitaminjainak egy része kárba vész.
- A legjobb, ha a sárgabarackot vásárlás előtt megkóstolod, hogy milyen ízű a héja és olyat választasz, amelyiknek kellemes íze van. Így nemcsak a vitaminokat őrzöd meg, hanem időt is megspórolsz, hiszen nem kell a barackok pucolásával bíbelődnöd 🙂
Sárgabarack-krémleves
Mennyiség: 6-8 adag