A palacsinta tésztát sokféleképpen el lehet készíteni.

Van aki a palacsintát tejjel készíti, van aki tej nélkül. Van aki szódával, van aki szódavíz nélkül. És van olyan is, hogy a palacsinta tészta sok tojással készül, no és persze olyan is, ami kevéssel.

De vajon melyik az igazi? Melyik palacsinta tészta sikerül mindig jól?

A jó hír, hogy bármelyik palacsinta tészta változat jó, ha megfelelőek az arányok, azaz ha jó a palacsinta tészta receptje.

Ez a palacsinta recept tejjel készül és egy igen megbízható palacsinta alaprecept.

A palacsinta tészta Horváth Ilona szakácskönyvében található hagyományos palacsinta recept alapján készült. Így ez a palacsinta tészta egész biztosan az egyik legjobb palacsinta recept 🙂

Sok sikert a palacsinta tészta elkészítéséhez!

Palacsinta tészta hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 6 dl tej
  • 2 dl szódavíz vagy víz
  • késhegynyi só
  • 2 ek cukor
  • étolaj a palacsinta sütéséhez

Palacsinta elkészítése

  1. A palacsinta tészta elkészítéséhez először keverd el a tojást a cukorral, a sóval és 2 dl tejjel.
  2. Keverd hozzá a lisztet úgy, és kezd kidolgozni kézi mixerrel (vagy fakanállal, ha tudod, hogy ezt hogyan kell).
  3. Közben fokozatosan adagolod a palacsinta tésztához a többi folyadékot.
  4. A palacsinta tésztának tejszín sűrűségű legyen.
  5. Hagyd állni a palacsinta tésztát legalább 30 percig, hogy megdagadjon a liszt.
  6. Ha túl sűrű a palacsinta tészta, keverj még hozzá tejet vagy vizet.

Palacsinta tészta, palacsinta alaprecept

Palacsinta sütése

  1. Forrósíts fel a palacsintasütőt, kend meg kevés étolajjal, majd merj egy merőkanálnyi palacsinta tésztát a forró palacsintasütőbe.
  2. Süsd a palacsintát, míg meg nem barnul egy kissé, majd fordítsd meg. Csak akkor próbáld megfordítani a palacsintát, amikor már megsült. Ezt onnan látod, hogy a palacsinta magától leválik a sütőről.
  3. Süsd meg a palacsinta másik oldalát is. Ez csak rövid időt vesz igénybe. Vigyázz, mert túlsütés esetén kiszárad a palacsinta!
  4. A palacsintákat tálalásig tartsd melegen és takard le, hogy ne száradjanak ki.

Palacsinta tészta – Palacsinta alaprecept

Mennyiség: kb. 20 db