A palacsinta tésztát sokféleképpen el lehet készíteni.
Van aki a palacsintát tejjel készíti, van aki tej nélkül. Van aki szódával, van aki szódavíz nélkül. És van olyan is, hogy a palacsinta tészta sok tojással készül, no és persze olyan is, ami kevéssel.
De vajon melyik az igazi? Melyik palacsinta tészta sikerül mindig jól?
A jó hír, hogy bármelyik palacsinta tészta változat jó, ha megfelelőek az arányok, azaz ha jó a palacsinta tészta receptje.
Ez a palacsinta recept tejjel készül és egy igen megbízható palacsinta alaprecept.
A palacsinta tészta Horváth Ilona szakácskönyvében található hagyományos palacsinta recept alapján készült. Így ez a palacsinta tészta egész biztosan az egyik legjobb palacsinta recept 🙂
Sok sikert a palacsinta tészta elkészítéséhez!
Palacsinta tészta hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 2 db tojás
- 6 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy víz
- késhegynyi só
- 2 ek cukor
- étolaj a palacsinta sütéséhez
Palacsinta elkészítése
- A palacsinta tészta elkészítéséhez először keverd el a tojást a cukorral, a sóval és 2 dl tejjel.
- Keverd hozzá a lisztet úgy, és kezd kidolgozni kézi mixerrel (vagy fakanállal, ha tudod, hogy ezt hogyan kell).
- Közben fokozatosan adagolod a palacsinta tésztához a többi folyadékot.
- A palacsinta tésztának tejszín sűrűségű legyen.
- Hagyd állni a palacsinta tésztát legalább 30 percig, hogy megdagadjon a liszt.
- Ha túl sűrű a palacsinta tészta, keverj még hozzá tejet vagy vizet.
Palacsinta sütése
- Forrósíts fel a palacsintasütőt, kend meg kevés étolajjal, majd merj egy merőkanálnyi palacsinta tésztát a forró palacsintasütőbe.
- Süsd a palacsintát, míg meg nem barnul egy kissé, majd fordítsd meg. Csak akkor próbáld megfordítani a palacsintát, amikor már megsült. Ezt onnan látod, hogy a palacsinta magától leválik a sütőről.
- Süsd meg a palacsinta másik oldalát is. Ez csak rövid időt vesz igénybe. Vigyázz, mert túlsütés esetén kiszárad a palacsinta!
- A palacsintákat tálalásig tartsd melegen és takard le, hogy ne száradjanak ki.
Palacsinta tészta – Palacsinta alaprecept
Mennyiség: kb. 20 db