Kicsit talán furcsa első látásra, de a máktortát nyersen is el lehet készíteni, azaz sütés nélkül. Ez a szuper 3 rétegű nyers máktorta meggyel, liszt és fehér cukor nélkül készült.

A nyers máktorta alapja lenmaglisztből készül, erre jön a a friss meggyes réteg, majd a finom a mákos réteg.

A végeredmény mégis egy harmonikus ízű és mutatós nyers máktorta. Ha szeretsz egészséges sütiket enni, akkor ezt a nyers tortát mindenféleképpen ki kell próbálnod!

Ez a nyers vegán torta nem tartalmaz hagyományos lisztet, tojást, tejtermékeket és cukrot sem. Így beilleszthető a vegán, a gluténmentes és a paleo étrendbe is.

Nyers máktorta meggyel

  • Mennyiség: 12 szelet
  • Tortaforma méret: 22 cm

Nyers máktorta

Nyers máktorta hozzávalók

Nyers máktorta tészta hozzávalók:

  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 7 dkg lenmagliszt
  • 10 dkg mazsola / kimagozott datolya
  • 2 csapott ek kakaópor
  • víz

Meggyes réteg hozzávalók:

  • 500 g kimagozott friss vagy mirelit meggy
  • stevia
  • 2,5 ek útifű maghéj
  • fahéj

Mákos réteg hozzávalók:

  • 20 dkg beáztatott mák
  • 25 dkg alma
  • 1 nagyobb citrom
  • 4 ek olvasztott kókuszzsír
  • 3 ek datolyaszirup (agavé szirup, beáztatott datolya / mazsola is jó)
  • fahéj
  • 3 ek útifű maghéj
  • víz

Nyers máktorta díszítéséhez hozzávalók:

  • citromkarikák
  • mazsola
  • citromfű
  • datolyaszirup (agavé, nem vegán: méz)

Nyers máktorta

Nyers máktorta elkészítése

  1. A nyers máktortához először beáztatjuk a mákot 2 napra, de minimum 1 napra. Erre azért van szükség, mert nem fogjuk sem főzni, sem pedig sütni. Így az áztatás semlegesítik a mákban található emésztést gátló anyagokat.
  2. A mazsolát előre beáztatjuk legalább 30 percre.
  3. A kimagozott meggyet darabos állagúra turmixoljuk, majd ízlés szerint steviával és fahéjjal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk az útifű maghéjat és félretesszük.
  4. A mazsolát leturmixoljuk és összegyúrjuk a tortaalap többi hozzávalójával. Ha nem áll össze, adhatunk még hozzá vizet. A nyers máktorta tésztáját 22 cm-es, folpackkal kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
  5. A meggyes réteget ráöntjük a nyers máktorta alapjára és betesszük a hűtőbe.
  6. A mákról leöntjük a vizet, a turmixba öntjük, majd hozzáadjuk a héj nélküli feldarabolt citromot, a datolyaszirupot, a fahéjat, a folyékony (felolvasztott, de nem meleg) kókuszolajat és az egészet elturmixoljuk. Kis vízre szükségünk lehet a turmixoláshoz.
  7. A mákkrémbe belekeverjük a lereszelt almát és az útifű maghéjat.
  8. Mielőtt a mákos réteget a meggyesre kennénk, várjuk meg, hogy a meggyes réteg megszilárduljon.
  9. A nyers máktortát ismét betesszük a hűtőbe.
  10. Tálalás előtt díszítjük a nyers máktortát: A citromkarikákat, a mazsolát, a zöld leveleket és a mákszemeket datolyasziruppal „ragasztjuk” a tortára.
  11. A nyers máktortát behűtve szépen lehet szeletelni.
  12. A nyers máktortát a nyers gyümölcs miatt 2 napon belül érdemes elfogyasztani.