Kicsit talán furcsa első látásra, de a máktortát nyersen is el lehet készíteni, azaz sütés nélkül. Ez a szuper 3 rétegű nyers máktorta meggyel, liszt és fehér cukor nélkül készült.
A nyers máktorta alapja lenmaglisztből készül, erre jön a a friss meggyes réteg, majd a finom a mákos réteg.
A végeredmény mégis egy harmonikus ízű és mutatós nyers máktorta. Ha szeretsz egészséges sütiket enni, akkor ezt a nyers tortát mindenféleképpen ki kell próbálnod!
Ez a nyers vegán torta nem tartalmaz hagyományos lisztet, tojást, tejtermékeket és cukrot sem. Így beilleszthető a vegán, a gluténmentes és a paleo étrendbe is.
Nyers máktorta meggyel
- Mennyiség: 12 szelet
- Tortaforma méret: 22 cm
Nyers máktorta hozzávalók
Nyers máktorta tészta hozzávalók:
- 6 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg lenmagliszt
- 10 dkg mazsola / kimagozott datolya
- 2 csapott ek kakaópor
- víz
Meggyes réteg hozzávalók:
- 500 g kimagozott friss vagy mirelit meggy
- stevia
- 2,5 ek útifű maghéj
- fahéj
Mákos réteg hozzávalók:
- 20 dkg beáztatott mák
- 25 dkg alma
- 1 nagyobb citrom
- 4 ek olvasztott kókuszzsír
- 3 ek datolyaszirup (agavé szirup, beáztatott datolya / mazsola is jó)
- fahéj
- 3 ek útifű maghéj
- víz
Nyers máktorta díszítéséhez hozzávalók:
- citromkarikák
- mazsola
- citromfű
- datolyaszirup (agavé, nem vegán: méz)
Nyers máktorta elkészítése
- A nyers máktortához először beáztatjuk a mákot 2 napra, de minimum 1 napra. Erre azért van szükség, mert nem fogjuk sem főzni, sem pedig sütni. Így az áztatás semlegesítik a mákban található emésztést gátló anyagokat.
- A mazsolát előre beáztatjuk legalább 30 percre.
- A kimagozott meggyet darabos állagúra turmixoljuk, majd ízlés szerint steviával és fahéjjal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk az útifű maghéjat és félretesszük.
- A mazsolát leturmixoljuk és összegyúrjuk a tortaalap többi hozzávalójával. Ha nem áll össze, adhatunk még hozzá vizet. A nyers máktorta tésztáját 22 cm-es, folpackkal kibélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
- A meggyes réteget ráöntjük a nyers máktorta alapjára és betesszük a hűtőbe.
- A mákról leöntjük a vizet, a turmixba öntjük, majd hozzáadjuk a héj nélküli feldarabolt citromot, a datolyaszirupot, a fahéjat, a folyékony (felolvasztott, de nem meleg) kókuszolajat és az egészet elturmixoljuk. Kis vízre szükségünk lehet a turmixoláshoz.
- A mákkrémbe belekeverjük a lereszelt almát és az útifű maghéjat.
- Mielőtt a mákos réteget a meggyesre kennénk, várjuk meg, hogy a meggyes réteg megszilárduljon.
- A nyers máktortát ismét betesszük a hűtőbe.
- Tálalás előtt díszítjük a nyers máktortát: A citromkarikákat, a mazsolát, a zöld leveleket és a mákszemeket datolyasziruppal „ragasztjuk” a tortára.
- A nyers máktortát behűtve szépen lehet szeletelni.
- A nyers máktortát a nyers gyümölcs miatt 2 napon belül érdemes elfogyasztani.
Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy a mákot mibe kell áztatni!? Sima víz vagy esetleg meg lehet bolondítani valamivel?
Szia Klaudia!
Sima vízbe elég. Az áztatás funkciója, hogy a mákot emészthetőbbé tegye. Az áztató vizet le kell önteni.
Ezt követően szerintem bővel elég felturbózni ezzel-azzal a mákot 🙂
Halasan koszonom a finom receptek kozleset Aldott unnepeket
egeszsegben ,sok oromben ,szeretetben ujabb finomsagok megalkotasaban.
Nagyon szívesen. Neked is boldog ünnepeket kívánok!
A mákot darálva kell áztatni?
Egészben kell áztatni!
Kedves Szilvi! Az útifű maghéjra esetleg tudnál ajánlani más opciót? Nem vagyok jártas a vegán konyhába így nem tudom mit mivel lehet helyettesíteni. A recept nagyon tetszik szeretném is elkészíteni de az útifűmaghéj és én nem vagyunk barátok. Köszönöm ha tudsz segíteni . (Esetleg agar-agar?)
Az útifűmaghéj ebben a receptben sajnos nem helyettesíthető. A nyers tortáknak ez az alapja.
Nagyon gusztosos es finom! Koszonom a receptet!
Szívesen 🙂