Ez a mákos kalács nagyon finom és az a különlegessége, hogy a mákos töltelékbe kevesebb cukor került (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség).

A mákos kalács tésztájába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. Szerintünk így is mennyei a mákos kalács és persze egészségesebb is. Ennek a mákos kalácsnak a tésztája természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz csak finomliszttel).

A következő részletes mákos kalács recept segít abban, hogy már elsőre is jól sikerüljön a mákos kalácsod!

Mákos kalács

  • Mennyiség: 2 nagy rúd mákos kalács
  • Mákos kalács sütési hőfok: 180 fok
  • Mákos kalács sütési idő: kb. 30 perc

Mákos kalács

Mákos kalács hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy 50 dkg finomliszt)
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás a tésztához
  • 1 tojás a mákos kalács megkenéséhez
  • csipet só

Mákos töltelék hozzávalók

  • 40 dkg darált mák
  • 2 citrom lereszelt héja és leve
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek szilvalekvár
  • 2 mk fahéj

Mákos kalács elkészítése

  1. Először futtasd fel az élesztőt a cukorral elkevert tejben.
  2. Olvaszd fel a vajat (vagy margarint) és tedd félre.
  3. Add a liszthez a sót, a tojást, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott vajat.
  5. Akkor jó a mákos kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A mákos kalács tésztáját tedd egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét kevés liszttel.

    mákos kalács

    Tedd a mákos kalács tésztáját kilisztezett tálba és szórd meg a tetejét is liszttel!

  7. Keleszd a mákos kalács tésztáját kb. 45 percig. Ennyi idő alatt nagyjából  a duplájára kell nőnie.

    Mákos kalács

    Mákos kalács tésztája 30 perc kelesztés után

  8. Mákos kalács töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Figyelj arra, hogy a mákos töltelék ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.

Mákos kalács összeállítása és sütése

  1. Helyezd a megkelt tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd 2 egyforma részre a mákos kalács tésztáját és formázz belőlük egy-egy gombócot. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd mákos kalács készül.
  3. Nyújtsd ki az egyik gombócot 4-5 mm vastag téglalappá, majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.

    Mákos kalács

    Terítsd szét óvatosan a mákos tölteléket a mákos kalács tésztáján!

  4. Hajtsd fel a mákos kalács tésztájának a két szélét, majd kezd el óvatosan feltekerni a mákos kalács tésztáját.

    Mákos kalács

    Hajtsd fel a mákos kalács tésztáját a tészta két rövidebbik szélén!

  5. Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második mákos kalács formázását.
  6. A két mákos kalácsot pihentesd meleg helyen kb. 30 percig, hogy újra megkeljenek.

    Máko kalács

    Az elkészült mákos kalács

  7. Kend meg a mákos kalács tetejét a felvert tojással, majd süsd készre őket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt.