Ez a mákos kalács nagyon finom és az a különlegessége, hogy a mákos töltelékbe kevesebb cukor került (tehát nem elírás a lent megadott cukormennyiség).
A mákos kalács tésztájába egy kis teljes kiőrlésű liszt is került. Szerintünk így is mennyei a mákos kalács és persze egészségesebb is. Ennek a mákos kalácsnak a tésztája természetesen teljes kiőrlésű liszt nélkül is működik (azaz csak finomliszttel).
A következő részletes mákos kalács recept segít abban, hogy már elsőre is jól sikerüljön a mákos kalácsod!
Mákos kalács
- Mennyiség: 2 nagy rúd mákos kalács
- Mákos kalács sütési hőfok: 180 fok
- Mákos kalács sütési idő: kb. 30 perc
Mákos kalács hozzávalók
- 30 dkg finomliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy 50 dkg finomliszt)
- 5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás a tésztához
- 1 tojás a mákos kalács megkenéséhez
- csipet só
Mákos töltelék hozzávalók
- 40 dkg darált mák
- 2 citrom lereszelt héja és leve
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 ek szilvalekvár
- 2 mk fahéj
Mákos kalács elkészítése
- Először futtasd fel az élesztőt a cukorral elkevert tejben.
- Olvaszd fel a vajat (vagy margarint) és tedd félre.
- Add a liszthez a sót, a tojást, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
- Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott vajat.
- Akkor jó a mákos kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
- A mákos kalács tésztáját tedd egy kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét kevés liszttel.
- Keleszd a mákos kalács tésztáját kb. 45 percig. Ennyi idő alatt nagyjából a duplájára kell nőnie.
- Mákos kalács töltelék elkészítése: Daráld le a mákot, majd keverd hozzá a mákos töltelék többi hozzávalóját. Figyelj arra, hogy a mákos töltelék ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ha esetleg száraz a mákos töltelék, akkor tehetsz még hozzá szilvalekvárt.
Mákos kalács összeállítása és sütése
- Helyezd a megkelt tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
- Oszd 2 egyforma részre a mákos kalács tésztáját és formázz belőlük egy-egy gombócot. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy rúd mákos kalács készül.
- Nyújtsd ki az egyik gombócot 4-5 mm vastag téglalappá, majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.
- Hajtsd fel a mákos kalács tésztájának a két szélét, majd kezd el óvatosan feltekerni a mákos kalács tésztáját.
- Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második mákos kalács formázását.
- A két mákos kalácsot pihentesd meleg helyen kb. 30 percig, hogy újra megkeljenek.
- Kend meg a mákos kalács tetejét a felvert tojással, majd süsd készre őket 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt.
Kedves Szilvia !
Köszönöm szépen a mákos kalács receptet, ki fogjuk próbálni. Kézcsók: István
Nagyon szívesen 🙂