Nagyon sok ételhez használok paradicsomot, ezért minden évben elteszek jó pár üveg hámozott paradicsomot télire. Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán a paradicsom hámozása kicsit időigényesebb feladat. A befőzni való paradicsomok közül a lucullust (körteparadicsom) választottam, ami kicsit édesebb és szerintem finomabb, mint a kerek befőznivaló paradicsomok. Ez már évek óta bevált lecsóhoz és tésztaszószokhoz is.
A hámozott paradicsomhoz a paradicsomléhez hasonlóan nem szükséges tartósítószer, mert a paradicsom savasságának köszönhetően saját magát tartósítja, azaz tartósítószer nélkül is eláll. Ennek természetesen feltétele, hogy a paradicsom, az üvegek és a fedők egyaránt hibátlanok legyenek.
Az üveges hámozott paradicsom nemcsak szebben mutat, de egészségesebb is, mint a hámozottparadicsom-konzerv. Ráadásul sokkal-sokkal finomabb és környezetbarátabb is 🙂
7-8 kg paradicsomból 5 db kisüveg (400 ml) és 6 db nagyüveg (720 ml) házi hámozott paradicsom készült.
Hámozott paradicsom télire hozzávalók
- Befőzni való paradicsom (pl. lucullus)
- hibátlan és tiszta üvegek, jól záródó fedők
- természetes celofán
Hámozott paradicsom télire elkészítése
- Az üvegeket tisztára mossuk, elöblítjük, majd mikrosütőben megszárítjuk őket. A fedőket kifőzzük és egy tiszta konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.
- A paradicsomot jól átmossuk, majd adagonként szűrűvel forró vízbe merítjük, hogy le tudjuk húzni a héját. Az első adag után érdemes ellenőrizni, hogy tényleg könnyen meg tudjuk-e pucolni a paradicsomokat.
- A paradicsomok héját lehúzzuk és eltávolítjuk a hibás és zöld részeket.
- A hámozott paradicsom felét kicsit szétnyomkodjuk, botmixerrel szétzúzzuk és feltesszük főni.
- Közben felkockázzuk a paradicsom másik felét. Mire ezzel végzünk, fel is forr a paradicsomlevünk, és hozzáönthetjük a paradicsom darabokat is.
- A paradicsomot addig főzzük, míg kissé szétesnek, majd üvegbe töltjük.
- Az üvegekre 1-2 réteg celofánt feszítünk, majd rácsavarjuk a fedőt.
- A hámozott paradicsomot száraz dunsztba helyezzük legalább 2 napra.
szia Szilvi!
Készítettem én is pár üveggel a hámozott paradicsomból.
Az normális, ha az állaga hígabb, mint, ami a konzerves változatban szokott lenni?
Köszi
szia
Erika
Szia Erika!
Igen, normális. Mivel ezt a hámozott paradicsomot nem főzzük sokáig, nem párolog el annyi a levéből, így „vizesebb” lesz.
Ez nem gond, mert a főzés során adhatsz hozzá egy kis sűrített paradicsomot, amitől egyrészt sűrűbb lesz (mint a bolti), másrészt intenzívebb lesz az íze is. Vagy ha tovább főződ, akkor a lé elpárolgása miatt sűrűbb lesz.
Én legalábbis mindig így teszek 🙂
Köszönöm, akkor nem aggódom miatta tovább:-)