Nagyon sok ételhez használok paradicsomot, ezért minden évben elteszek jó pár üveg hámozott paradicsomot télire. Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán a paradicsom hámozása kicsit időigényesebb feladat. A befőzni való paradicsomok közül a lucullust (körteparadicsom) választottam, ami kicsit édesebb és szerintem finomabb, mint a kerek befőznivaló paradicsomok. Ez már évek óta bevált lecsóhoz és tésztaszószokhoz is.

A hámozott paradicsomhoz a paradicsomléhez hasonlóan nem szükséges tartósítószer, mert a paradicsom savasságának köszönhetően saját magát tartósítja, azaz tartósítószer nélkül is eláll. Ennek természetesen feltétele, hogy a paradicsom, az üvegek és a fedők egyaránt hibátlanok legyenek.

Az üveges hámozott paradicsom nemcsak szebben mutat, de egészségesebb is, mint a hámozottparadicsom-konzerv. Ráadásul sokkal-sokkal finomabb és környezetbarátabb is 🙂

7-8 kg paradicsomból 5 db kisüveg (400 ml) és 6 db nagyüveg (720 ml) házi hámozott paradicsom készült.

Hámozott paradicsom télire hozzávalók

 • Befőzni való paradicsom (pl. lucullus)
 • hibátlan és tiszta üvegek, jól záródó fedők
 • természetes celofán

Hámozott paradicsom télire elkészítése

 1. Az üvegeket tisztára mossuk, elöblítjük, majd mikrosütőben megszárítjuk őket. A fedőket kifőzzük és egy tiszta konyharuhán hagyjuk őket megszáradni.
 2. A paradicsomot jól átmossuk, majd adagonként szűrűvel forró vízbe merítjük, hogy le tudjuk húzni a héját. Az első adag után érdemes ellenőrizni, hogy tényleg könnyen meg tudjuk-e pucolni a paradicsomokat.
 3. A paradicsomok héját lehúzzuk és eltávolítjuk a hibás és zöld részeket.
 4. A hámozott paradicsom felét kicsit szétnyomkodjuk, botmixerrel szétzúzzuk és feltesszük főni.
 5. Közben felkockázzuk a paradicsom másik felét. Mire ezzel végzünk, fel is forr a paradicsomlevünk, és hozzáönthetjük a paradicsom darabokat is.
 6. A paradicsomot addig főzzük, míg kissé szétesnek, majd üvegbe töltjük.
 7. Az üvegekre 1-2 réteg celofánt feszítünk, majd rácsavarjuk a fedőt.
 8.  A hámozott paradicsomot száraz dunsztba helyezzük legalább 2 napra.