A kuszkusz és a bulgur bár hasonlítanak néhány tulajdonságukban, mégis nagyon különbözőek.

A kuszkusz és a bulgur megkülönböztetéséhez a fenti kép és ez a rövid írás nyújt Neked hatékony segítséget. Itt-ott talán egy kicsit szubjektív, de elsősorban a saját tapasztalataimat szeretném megosztani veled, nem csak egy száraz és unalmas lexikon bejegyzést…

Bulgur vagy kuszkusz: 4 + 1 különbség

1. különbség a bulgur és a  kuszkusz között: Megjelenés

Ha megnézed a képet, akkor láthatod, hogy a kuszkusz (1. kép) és a bulgur (2. kép) teljesen másként néz ki:

  • A bulgur színe sötétebb, mint a kuszkuszé.
  • A bulgur szemcsemérete nagyobb, mint a kuszkuszé. A bulgur töret, míg a kuszkusz kicsit nagyobb szemű grízre emlékeztet.

Ez alapján már biztos nem fogod többet összetéveszteni a bulgurt és a kuszkuszt.

2. különbség a bulgur és a  kuszkusz között: Előállítás módja

Kuszkusz előállítása: A kuszkusz hagyományosan durumbúza-darából készítik kézzel. A Wikipedia szerint a kuszkuszt ma nagyrészt iparilag állítják elő:  először előgőzölik, majd kiszárítják, amelynek végeredménye egy instant termék. Ennek megfelelően a hagyományos kuszkusz és az instant kuszkusz elkészítése eltérő.

Bulgur előállítása: A bulgur búzatöret, amely egészben párolt, majd utólag szárított és tört búzaszemekből készül. Leggyakrabban durumbúzából.

3. különbség a bulgur és a kuszkusz között: Elkészítés módja, elkészítés ideje

A kuszkusz és a bulgur elkészítési módja tulajdonképpen nagyon hasonló: A bulgurt és a kuszkuszt elég forró vízzel felönteni és hagyni, hogy megszívják magukat.

A bulgur elkészítése során a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért én 10 percig szoktam főzni a bulgurt, majd ezt követően állni hagyom. Korábban nem tudtam, hogyan kell „hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a „nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.

A bulgur és a kuszkusz főzési ideje között már van különbség: A kuszkusz elkészítése jelentősen gyorsabb, mint a bulgur.

Bulgur vagy kuszkusz?

 

4. különbség a bulgur és a  kuszkusz között: Íz

Ez egy kicsit szubjektív, de engem a kuszkusz íze inkább tésztára, míg a bulgur íze inkább rizsre vagy tarhonyára emlékeztet (attól függően, hogy milyen étel készül belőlük.)

A kuszkusz és a bulgur íze viszonylag semleges, így sokféle ételhez illenek, ill. sokféle fogást készíthetünk belőlük.

+1 különbség a bulgur és a  kuszkusz között: Származási hely

Érdekességként: Eredetileg a kuszkusz Észak-Afrika, míg a bulgur a Közel-Kelet és Törökország egyik kedvenc eledele.

Ami közös a bulgurban és a kuszkuszban:

A bulgur és a kuszkusz egészséges és egyszerűen elkészíthető. Az egészséges és változatos táplálkozás elengedhetetlen alapanyagai.

Kóstold meg mindkettőt és készíts minél több ételt bulgurral és kuszkusszal!