Zöld spárga vagy fehér spárga? Csak a színük más vagy van közöttük más különbség is?

Te tudod, hogy mi a különbség a zöld és a fehér spárga között? Ha nem, akkor most végre megtudhatod! A zöld és a fehér spárga ugyanis nemcsak színében különbözik, hanem ízében, tisztításában és felhasználásában is.

1. különbség: A spárga színe – Mitől zöld és mitől fehér a spárga?

A fehér spárga színe azért fehér, mert nem éri fény, ugyanis földtöltésekben nő. A zöld spárga ezzel szemben napsütésben, a föld felett nő, innen a friss zöld színe.

2. különbség: A spárga íze – A zöld vagy a fehér spárga a finomabb?

A zöld spárga ízében sokkal zsengébb, akár salátában nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát viszont csak főzve fogyaszthatjuk.

Mindegyik spárga legfinomabb része a spárga felső, zsenge, rügyes része.

3. különbség: A spárga tisztítása – Melyik az egyszerűbb?

A zöld spárgát elég megmosni és a spárga alsó fás részét letörnünk. A fehér spárgát ezen felül meg is kell hámozni, mert héjastól kesernyés ízt ad az ételnek, ezért a pucolásra mindig szánjunk időt!

Vagyis a zöld spárga tisztítása sokkal gyorsabban megvan, mint a fehér spárgáé, hiszen a fehér spárgákat egyenként meg kell pucolnunk…

4. különbség – A spárga tápanyagtartalma – A zöld vagy a fehér spárga gazdagabb tápanyagokban?

A zöld spárga klorofillban gazdag, több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb, mint a fehér spárga.

5. különbség: A spárga felhasználása – Melyikből mit érdemes főzni?

Azt hogy mit készítünk a fehér ill. a zöld spárgából ízlés kérdése is. A zöld spárgából érdemesebb gyorsan elkészíthető párolt zöldségköretet, tejszínes spárgát készíteni vagy akár nyersen salátába beleszeletelni. Így jobban megtudjuk őrizni a zöld spárga tápanyagtartalmát.

A fehér spárgát szintén érdemes párolva-főzve zöldségköretként elkészíteni. Fehér spárgából nekem a spárgakrémleves az abszolút kedvencem. A spárgakrémleves egyértelműen fehér spárgából az igazi 🙂