A csicseriborsó krém (hummusz) egy nagyon finom és egészséges szendvicskrém, amelyet villámgyorsan elkészíthetsz.

A csicseriborsó krémet többféleképpen is el lehet készíteni: száraz csicseriborsóból, konzerv csicseriborsóból, de akár csicseriborsólisztből is. Most a lehető legegyszerűbb csicseriborsó krém receptet szeretném megosztani Veled, amelyet akár 10 perc alatt is el tudsz készíteni!

A csicseriborsó krémet, azaz a hummuszt (a hummus arabul csicseriborsót jelent) fogyaszthatod szendvicskrémként, de akár mártogatóst is készíthetsz belőle. A hummuszt az arab országokban tahinivel (más néven: szezámkrémmel, szezámpasztával) készítik.

A csicseriborsó krém kifejezetten egészséges, diétás étel: a csicseriborsó és a tahini gondoskodik arról, hogy valóban jól lakjunk, nem beszélve arról, hogy tápanyagtartalma szempontjából is igen hasznos a szervezetünk számára. A tahininek rendkívül magas a kalciumtartalma.

Ami biztos: Ezt a finom csicseriborsó krémet nemcsak a gyors elkészítés miatt, de az íze miatt is imádni fogod!

Csicseriborsó krém recept - hummusz

Csicseriborsó krém hozzávalók

  • 1 csicseriborsó konzerv (400 gramm)
  • 3 ek tahini (szezámmag paszta)
  • 1 mk mustár
  • 1-2 ek friss citrom leve
  • csipet cayenne bors (elhagyható)
  • só, bors

Csicseriborsó krém elkészítése

  1. Öntsd le a csicseriborsó konzerv levét, a csicseriborsót pedig borítsd az aprító gépbe.
  2. Add a csicseriborsóhoz a tahinit, a mustárt, a cayanne borsot, pici sót, fekete borsot és a citrom levét.
  3. Pürésítsd a csicseriborsót a többi hozzávalóval együtt.
  4. Kóstold meg az elkészült csicseriborsó krémet és fűszerezd még a hummuszt ízlésed szerint.
  5. Ha túl sűrű a csicseriborsó krém, akkor adhatsz még hozzá egy keveset a félretett csicseriborsó levéből.

Csicseriborsó krém recept elkészítése tippek

  • A csicseriborsó krémet ízesítéshez sok-sok mindent használhatsz! Ebben az esetben szó szerint értendő: Ahány ház, annyi szokás  Íme néhány példa: fokhagyma (van az eredeti receptben is, de a friss fokhagyma nem mindenki kedvence…), curry, kurkuma, petrezselyem zöldje, zöldfűszerek, paradicsompüré, pirospaprika, kápia paprika, stb.
  • A csicseriborsó krémet száraz csicseriborsóból is elkészítheted, bár ez sokkal tovább fog tartani. A csicseriborsó főzési ideje 60-90 perc, plusz be kell áztatnod már előző nap, hogy ennyi idő alatt valóban meg is főjön.
  • Csicseriborsó krémet csicseriborsólisztből is készíthetsz. Ez szintén gyorsan és egyszerűen megy, előnye a konzervvel szemben, hogy több tápanyag marad a csicseriborsóban, hisz nem kell olyan sokáig főzni. A csicseriborsólisztből készült hummusz receptjét itt találod.
  • A csicseriborsó krémet házi teljes kiőrlésű kenyérrel szeretem a legjobban. Ha még nem sütöttél otthon kenyeret, érdemes kipróbálnod, mert a házi kenyér egyrészt nagyon finom, másrészt adalékanyagokat sem tartalmaz.