Müzli házilag – Hogyan készíts egészséges, cukormentes házi müzlit?

 

Miért vennéd meg a boltban, ha otthon is összekeverheted? Olyan ízben, ahogy szereted és garantáltan olcsóbban is! Otthon is keverhetünk magunknak müzlit, még pedig olyan ízűt, amilyet igazán szeretünk. Így sok hozzáadott cukrot is megtakaríthatunk, hisz az üzletekben kapható egészségesnek mondott müzlik szinte kivétel nélkül cukrosak, azaz tartalmaznak finomított cukrot.

Érdemes tudni, hogy az aszalt gyümölcsök nagy részét is cukrozzák. Tapasztalat szerint kivételt képeznek a sárgabarack és a szilva, de ez nem százszázalékosan biztos. Ha kimérős aszalványról van szó, inkább kérdezd meg az üzletben, ha csomagoltról, akkor ellenőrizd a csomagoláson, hogy cukormentes-e az aszalvány. A szilva és a sárgabarack (kajszibarack) már önmagunkban is annyira édesek a magas gyümölcscukor tartalmuk miatt, hogy már felesleges lenne tovább édesíteni őket. Éppen ezért cukor hozzáadása nélkül is készíthetünk belőlük lekvárt vagy dzsemet.

Miért egészséges a házi müzli?

A következő müzlikeverék nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz (B-vitaminok, E-vitamin, magnézium, kalcium, vas, Omega-3 zsírsavak, sok-sok élelmi rost).

Hozzáadott cukor nincs benne (felesleg is lenne): A zabkorpa, a zabpehely és az aszalt gyümölcsök kellemes édes ízt kölcsönöznek neki, de ha valaki még sem találja elég édesnek, tehet hozzá még egy kis mézet.

 

müzli házilag

Házi müzli hozzávalók

  • 50 dkg zabpehely
  • 5 dkg zabkorpa
  • 5 dkg búzacsíra
  • 5 dkg lenmagpehely
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
  • 3 dkg kókuszreszelék

1 adag = 10-15 dkg müzlikeverék

Müzli reggelire

A müzlit vízzel, rizs- vagy zabtejjel felfőzzük. Egyszerűen imádom, így szinte mindig müzli van reggelire. Az ízkombinációkon azért szoktam változtatni, ami most a friss gyümölcsök miatt igazán egyszerű feladat 🙂