Az egészséges életmód titka végtelenül egyszerű. 20 év tapasztalatán át szűrődött le a számomra, amit most veled is megosztok.

A LifeTv-nél jártam, ahol az egészséges életmódról, a tudatos életmódról, az életmódváltásról és nem utolsó sorban a finom ételekről beszélgettünk.

Az egészséges életmód titka 1# – Tudatos életmód

Mint ahogy az interjúban is elhangzott, az egészséges életmód titka nem a fogyókúra és még csak nem is a vegán életmód. Az egészséges életmód tulajdonképpen egy általunk tudatosan választott életmód. Az életmódváltás sikere kizárólag azon múlik, mennyire vagyunk tudatában saját igényeinknek, saját testünk-lelkünk működésének.

Az egészséges életmód titka: tudatos döntéseinkkel és választásainkkal új utat kezdünk el járni (életmódváltás). Az utat mindaddig folytatjuk, míg rá nem találunk arra az egyensúlyi állapotra, amely az adott pillanatban számunkra kielégítő. Az út természetesen ezután is folytatódik, hiszen mindig van lehetőségünk tovább fejlődni. A legtöbb esetben az egyensúlyi állapotok sem tartanak örökké, a fejlődés állandósága időről időre kíméletlenül összezúzza kényelmessé vált helyzetünket, hogy ismét egy újabb, még magasabb szintre emelkedjünk. Többek között ez is a saját tapasztalatom.

A fogyókúra nélküli fogyás nem városi legenda, csak éppen nem tablettákkal, fogyókúrás termékekkel vagy más fogyókúrás csodaszerrel történik. Ahogy haladunk az önismeret rögös útján, a kilók egyszer csak el kezdenek leolvadni rólunk és többé nem is akarnak visszatérni (tartós fogyás). Ez is saját tapasztalat.

Az egészséges életmód titka 2# – Érezd jól magad!

A legfontosabb, hogy érezd jól magad! A többi pedig jön magától 🙂

Ugyan ki érzi jól magát a bőrében, ha fogyókúrázik? Valljuk be, hogy ilyenkor az ember nyomorúságosan érzi magát, alig várja, hogy az egésznek vége legyen. Ezt teljesen normális, hiszen ki az a mazochista, aki élvezi saját maga sanyargatását? Hát ezért nem működnek a fogyókúrák a legtöbb esetben.

Előfordulhat, hogy a fogyókúrán semmi más ötleted nincs. Fogalmad sincs, hogy mit tegyél, arról pedig végképp halvány lila fogalmad sincs, hogy hogyan is érezhetnéd jól magad ebben a helyzetben.

A rögös út elején-közepén vagy bármelyik szakaszán nyilván jól jöhet egy kis segítség és támogatás. Például megtanulhatsz önállóan vagy egy kis segítséggel másként, egészségesebben főzni. Ebben és a finom ételekben akár örömödet is lelheted. Saját elhatározásodból elkezdhetsz másként gondolkodni.

A döntés mindig a te kezedben van. Dönthetsz úgy, hogy belevágsz, és persze tovább tapicskolhatsz a megszokásaid mocsarában is. Előbb-utóbb úgy is kikecmeregsz belőle, a kérdés csak az, hogy mikor (válasz: majd ha úgy döntesz).

A LovelyVeg Életmód- és Főzőiskolában a tudatos táplálkozás és a tudatos életmód áll a középpontban. Mindaz, amit képviselek és közvetítek a saját tapasztalataimat tükrözi. Hiszem, hogy az életünk minden területén megteremtett egyensúly az, ami tartósan megoldja egészségügyi vagy súlyproblémáinkat.

A következő videóban az életmódváltás lépéseiről is beszéltünk. Nézd meg!

Az egészséges életmód titka – Videó

Még egyszer köszönöm a stábnak a meghívást, a támogatást, a türelmet és a sok segítséget és nem utolsó sorban a szuper videót, amit most veled is megoszthatok!

A forgatás kulisszatitkairól itt olvashatsz.

Örülök, hogy ismét lehetőségem nyílt, hogy beszélhessek az egészséges életmódról és életmódváltásról, és ezzel segítsek azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni, leszokni a fogyókúrák végeláthatatlan soráról, az élethelyzetüknek megfelelően életmódot váltani és tartós eredményt elérni:

Legyen az a súlytöbblet leadása, a vágyott testsúly megtartása vagy az egészség javítása és hosszú távú megőrzése.

Legyen szép napod:

Nagy Szilvia

Megjegyzés:

A videóban elhangzott állítások közül kettő nem az én véleményemet tükrözi:

  1. A zöldségek és gyümölcsök szénhidráttartalmától én egyáltalán nem félek. Tapasztalatom szerint nem ezek a szénhidrátok okozzák a gondot. A tudatos vegánok és más tudatos életmódot folytató társaim alapvetően sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és kerülik a rossz minőségű finomított szénhidrátokat. A friss zöldségek és a gyümölcsök minden esetben teljes értékű szénhidrátok. Te hallottál már olyanról, hogy valaki megbetegedett vagy elhízott a sok zöldségtől vagy gyümölcstől? Én nem. Persze ezekből is annyit egyél, amennyire a testednek valóban szüksége van.
  2. A dietetikusnak teljesen igaza volt abban, hogy a legtöbben csak úgy hiszik, hogy szénhidrátmentesen táplálkoznak. Sajnálatos, hogy nem hívta fel a figyelmet a szénhidrátmentes táplálkozás veszélyeire, vagy ez a rész nem került bele a videóba. A szénhidrátmentes diéta egy nagyon divatos diéta, ami azon alapul, hogy a szénhidrátokat okoljuk a ránk rakódott túlsúlyért. Szuper ellenségkép, amire mindent ráfoghatunk, ugyanakkor mentesít is bennünket saját felelősségünk alól. Egy kis biológia: A szénhidrát az ember alapvető energiaforrása, így szénhidrátok nélkül leépülnénk és előbb-utóbb belehalnánk a hiányba. Az agy alapvető energiaforrása a glükóz (emésztési folyamat során keletkező egyszerű cukor), amelyből napi 140 grammra van szüksége. Hogyan is tudnánk 30 grammos szénhidrát diétát vagy szénhidrátmentes diétát tartani? Nem „szénhidrátmentes” vagy „szénhidrát csökkentett” termékekre van szükségünk, hanem jó minőségű ételekre, azon belül pedig jó minőségű szénhidrátokra.