Nem tudod, mi az a tofu? Akkor jó helyen jársz, mert ebből a cikkből megtudhatsz minden hasznosat a tofuról!

Tofu 1# – Mi az a tofu?

A tofu egy igen egyszerűen és gyorsan elkészíthető alapanyag. Több ízesítésben is kapható: a két leggyakoribb a natúr és a füstölt tofu, de kapható pl. pritaminpaprikás vagy medvehagymás tofu is.

Tofu 2# – Miből van a tofu?

A tofut szójából, egész pontosan szójababból készítik.

Tofu 3# – Hogyan készítik a tofut?

A tofu alapanyaga a szója. Először a szójababból szójatejet készítenek, majd a szójatejből a szójafehérje kicsapódásával szójatúrót (pl. citromsav segítségével, de friss citromlével is működik). A tofut ezután úgy állítják elő, hogy a szójatúróból kipréselik a vizet.

Tofu 4# Tofu fajtái

A tofu víztartalma alapján 3-féle tofut különböztethetünk meg: lágy tofu (selyemtofu), kemény tofu és szárított tofu. Ezek közül leggyakrabban a kemény tofut szoktam használni. Az üzletekben egyébként ez a tofufajta a legelterjedtebb, de néhány helyen a krémes állagú selyemtofu (selymes tofu) is kapható.

Ezen kívül a tofu íze alapján kapható natúr tofu, füstölt tofu, pritaminpaprikás tofu, pácolt tofu stb.

Tofu 5# – Mi a tofu magyar neve?

A tofut magyarul szójatúrónak és szójasajtnak is nevezik.

Tofu 6# – Egészséges-e a tofu?

A tofu kifejezetten egészséges. Természetesen – mint minden más élelmiszert is – csak módjával fogyasztva 🙂

A szója az egyetlen olyan növényi fehérjeforrás, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezért teljes értékű fehérjeforrásnak is nevezik (azaz egyenértékű a húsban található állati fehérjével).

Alacsony a zsírtartalma, magas a fehérjetartalma, kiváló húspótló. Nemcsak vegetáriánusoknak és vegánoknak ajánlott a fogyasztása. Ha tofu finoman van elkészítve, akkor a legnagyobb húsimádó is élvezettel nyammogja el 🙂

A szójában található fitoösztrogének pozitívan hatnak az érrendszerre, csökkentik az érelmeszesedést és a csontritkulást. A változókorban enyhítik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a hőhullámokat.

Tofu 7# – Tofu összetétele

  • Tofu kalóriatartalom: 87 kcal / 100 gramm tofu
  • Szénhidrát: 0,5 gramm
  • Fehérje: 10,00 gramm
  • Zsír: 5,00 gramm

Tofu 8# – Mi van a tofuban?

  • A tofu gazdag B-vitaminokban.
  • A tofu ásványi anyagokban gazdag (vas, kalcium, nátrium, kálium)
  • A tofu fehérjetartama magas, míg a zsírtartalma alacsony.
  • Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza (komplett fehérje, azaz teljes értékű fehérjeforrás).

Tofu 9# – A tofu íze

A tofu alapvetően semleges ízű. Ez alól a füstölt tofu kivételt képez, mert – mint ahogy a neve is mutatja – füstölt íze van.

Tofu 10# – Mire jó a tofu?

A tofut semleges ízének köszönhetően sokféleképpen elkészítheted. A tofu nyersen vagy valamilyen konyhai technológiával elkészítve is fogyaszthatod. Nagyon finom a pácolt tofu vagy a sült tofu. Nyersen – a darált húshoz hasonlóan – rakottakhoz, fasírtokhoz is kiváló. De akár szendvicskrémet is készíthetsz belőle morzsolással-aprítással. A tofu receptek gyűjteményét itt találod.

Tofu 11# – Tofu vásárlása – Tippek

  • Lejárt szavatosságú tofut soha ne vegyél!
  • A tofut hűteni kell, így a megvásárolt tofut pl. nagy nyári melegben nem szabad több óráig a táskában túráztatni 🙂
  • Ellenőrizd a tofut: Nézd meg a tofut (a nejlon csomagoláson keresztül), hogy szemcsésnek tűnik-e az alja. Ha szemcsés, akkor korábban lefagyasztották. Ez a tofu már nem lesz az igazi, mert morzsálódni fog. Én legalábbis nem kedvelem így a tofut (bár ez lehet, hogy szubjektív). Ebből következik, hogy fagyasztott tofut sem érdemes vásárolnod!
  • Tofut bioboltban vagy nagyobb üzletekben is vásárolhatsz (Spar, Tesco, Aldi, Lidl stb.).