Mennyei finom szilvás pite egészségesen, finomliszt és fehér cukor nélkül, mazsolával és kevés nyírfacukorral édesítve.

Könnyen és gyorsan elkészíthető, pihe-puha reform sütemény, amihez ha kedved tartja, vaníliapudingból egyszerű vaníliasodót is készíthetsz. Mirelit szilvával is finom 🙂

Ez az egészséges süti recept is mutatja, hogy finomított cukor hozzáadása nélkül is szuper finom és egészséges süteményeket lehet készíteni.

Így is lehet sütni 🙂 Láss neki és írd meg, hogy ízlett!

Szilvás pite hozzávalók

  • 9 dkg finomliszt
  • 9 dkg Graham-liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 12 db nagyobb szilva
  • 3 ek tej (laktózmentes)
  • 3 ek étolaj
  • 2 csapott ek kakaópor
  • 2 mk fahéj
  • 2 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna

Hozzávalók a vaníliasodóhoz

  • 1 vaníliás puding
  • 7 dl tej (laktózmentes)
  • stevia/nyírfacukor ízlés szerint

Hozzávalók a szilvás lepény tetejére

  • Cukormentes gyümölcsíz
  • 1 ek szeletelt mandula

Szilvás pite

Szilvás pite elkészítése

  1. A szilvás pite elkészítéséhez először felöntjük a mazsolát annyi folyadékkal, hogy éppen ellepje, hagyjuk, hogy a mazsola megpuhuljon, majd kézi mixerrel pépesítjük.
  2. Hozzákeverjük a 3 tojássárgáját, a folyadékot, az olajat, a fahéjat, a kakaóport és a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, tésztát kézi mixerrel jól kidolgozzuk. A tészta akkor jó, ha annyira sűrű, hogy a tojáshabot még kényelmesen bele tudjuk emelgetni anélkül, hogy összetörnénk. Ha nagyon sűrű, adjunk még hozzá egy kevés vizet.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és villa segítségével óvatosan a tésztába emelgetjük.
  4. A sűrű masszát 28 cm-es tortaformába öntjük, amelynek az alját előzőleg sütőpapírral kibéleltük, az oldalát pedig kikentük és kiliszteztük.
  5. A félbe vágott szilvákat a sűrű masszára helyezzük és megszórjuk még egy kevés fahéjjal.
  6. A szilvás pitét 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  7. A szilvás pitét a formával együtt rácsra helyezzük. Hagyjuk a szilvás pitét kicsit hűlni, mielőtt kivesszük a formából!
  8. Lehúzzuk a sütőpapírt a szilvás pitéről. Majd még melegen megkenjük a szilvás pite tetejét a gyümölcsízzel.
  9. A vaníliás pudingból elkészítjük a sodót, amelyet külön kínálunk a szilvás pitéhez.
  10. A szilvás pite tetejét megszórjuk pirított mandulával.
Szilvás pite

Szilvás pite – Süss Te is egészséges szilvás pitét!