A zöld spárga és a fehér spárga nemcsak színében különbözik, hanem másként kell őket megtisztítani is (Több hasznos tudnivalót a Spárga kisokosban találsz).
Ha helytelenül tisztítod meg a spárgát, az elkészült spárga étel akár ehetetlen is lehet: Előfordulhat, hogy kesernyés íze lesz, de az is, hogy elrághatatlan spárga darabokat fog tartalmazni.
Gondolom, egyet értünk abban, hogy kár lenne az egész ételt kidobni, mert a spárga helytelen előkészítése miatt egyszerűen élvezhetetlen lett a spárgakrémlevesed vagy a spárga köreted…
Ha követed az alább 2 egyszerű tippet a fehér és a zöld spárga tisztításával kapcsolatban, akkor a siker garantált!
Spárga tisztítása, spárga pucolása
A jó hír, hogy a zöld spárgát nem kell megpucolni. A rossz hír, hogy a fehér spárgát minden esetben meg kell pucolni. Vagyis a zöld spárga tisztítása sokkal gyorsabban megvan, mint a fehér spárgáé, hiszen a fehér spárgákat egyenként meg kell pucolnunk…
Így ha finom spárgakrémlevesre vágysz, az bizony minden alkalommal extra munkával fog járni… Persze a finom étel minden esetben megéri a plusz ráfordítást…
Zöld spárga tisztítása
- Mosd meg a zöld spárgát.
- Törd le a zöld spárga alsó részéről a fás részt: Ha meghajlítod a spárgát, pont a fás és a zsenge rész között fog eltörni (1. kép). Vágd le késsel az esetlegesen „rojtosan” maradt végeket.
- Ezzel meg is vagy a zöld spárga tisztításával, neki láthatsz a zöld spárga darabolásának és főzésének 🙂
Fehér spárga tisztítása, fehér spárga pucolása
- Mosd meg a fehér spárgát.
- Törd le a fehér spárga alsó részéről a fás részt: Ha meghajlítod a spárgát, pont a fás és a zsenge rész között fog eltörni (2. kép). Vágd le késsel az esetlegesen „rojtosan” maradt végeket (a 2. képen jól látszanak a megmaradt „rojtok”).
- Most jön a munkásabb fele a tisztításnak (3. kép): a spárgákat egyenként pucold meg úgy, hogy a spárga rügyeket épségben hagyod 🙂
- Ha megvagy a pucolással, következhet a fehér spárga darabolása és a főzése. Íme itt egy finom tejszínes spárga recept.