Amikor először láttam spárgát, fogalmam se volt, melyiket hogyan kell megtisztítani vagy melyiket érdemes egyáltalán megvásárolni. Azóta sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem spárga témában, amelyet Veled is szeretnék most megosztani.

Ha mindent nem is tudsz meg a spárgáról, azért a legfontosabb tudnivalókkal tisztában leszel a cikk végére 🙂

Így ha még nem ismered a spárgát vagy nem teljesen világos, hogy mi a különbség a zöld és a fehér spárga között, akkor ne aggódj: Ezzel a rövid, lényegre törő cikkel pont annyi információhoz jutsz, hogy el tudd dönteni, milyen spárgát vegyél és hogy soha többé ne „kössenek” rád vacak minőségű spárgát.


Egy kis kitérő: Miért érdemes spárgát fogyasztanunk?

Biztos hallottad már, hogy a spárga igazi diétás zöldségnek számít. Erre mondhatnád, hogy minden zöldség diétás. És igazad is lenne 🙂 De 10 dkg spárga – szinte hihetetlen – csupán 20 kalóriát tartalmaz!

Fogyasztani azonban ennél jóval több okból is érdemes:

  1. OK – A spárga extrém gyorsan elkészíthető
  2. OK – A spárga megfelelően elkészítve igen finom csemege (Tejszínes spárga recept)
  3. OK – A spárgának remek hatása van az egészségünkre:
  • A spárgának remek vesetisztító hatása van.
  • A spárga magas kálium tartalma miatt vízhajtóként is alkalmazható.
  • A spárgának vértisztító hatása is van, így bőrproblémák esetén is segíthet.
  • A spárga csökkenti és meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt.

Zöld spárga, fehér spárga – De melyiket válasszam?

Színe alapján megkülönböztetünk zöld és fehér spárgát (más fajta spárga is létezik, pl. lila spárga). Ezek a spárgák természetesen nem csak színünkben, de ízükben, elkészítésükben is különböznek.

A spárga színe – Mitől zöld és mitől fehér a spárga?

A fehér spárga színe azért fehér, mert nem éri fény, ugyanis földtöltésekben nő. A zöld spárga ezzel szemben napsütésben, a föld felett nő, innen a friss zöld színe.

A spárga íze – A zöld vagy a fehér spárga a finomabb?

A zöld spárga ízében sokkal zsengébb, akár salátában nyersen is fogyasztható. A fehér spárgát viszont csak főzve és hámozva fogyaszthatjuk. Héjastól elkészítve kesernyés ízt ad az ételnek, ezért a pucolásra mindig szánjunk időt!

Mindegyik spárga legfinomabb része a spárga felső, zsenge, rügyes része.

A spárga tápanyagtartalma – A zöld vagy a fehér spárga gazdagabb tápanyagokban?

A zöld spárga klorofillban gazdag, több C-vitamint és karotint tartalmaz, mint a fehér, ezért táplálkozás szempontjából értékesebb, mint a fehér.

Mire ügyeljünk a spárga vásárlásánál?

Nagyon fontos, hogy a spárga friss legyen, ugyanis csak a jó minőségű spárgából tudunk finom ételt varázsolni.

A spárga frissességét úgy tudod megállapítani, hogy megvizsgálod a spárga rugalmasságát: A friss spárga feszes, roppanós (azaz nem fonnyadt-aszott és könnyen hajlítható…), a spárga végén látható rügyek kemények és nem kókadoznak. Ezt legegyszerűbben úgy tudod tesztelni, ha megpróbálod kettétörni a spárga szárát. Ha ez könnyen megy, akkor friss a spárga. Ha nem roppanósan törik a spárga, akkor annak már jóval lecsökkent a víztartalma, vagyis régóta leszedték és bizony már nem friss!

A piacon nagyon sokszor vízbe állítva árulják a spárgát. Az áruházak hűtőpultjában található spárga sokszor vízhiányos már. A hosszú ideig tárolt spárga nemcsak a nedvességtartalmát, hanem a zamatát is elveszti. Így előnyösebb hűtés nélkül tárolt spárgát vásárolni a piacon vagy a zöldségesnél.

A spárga tisztítása, spárga pucolása

A spárgának csak a zsenge hajtásai fogyaszthatóak, ezért a spárgaszár fás részét el kell távolítani főzés előtt. Ha mégis benne hagyod az ételben, akkor azt onnan veszed észre, hogy a spárgakrémleves nem lesz krémes, hanem szálak maradnak benne, vagy a spárgaköret „elrághatatlan” (fás) részeket is fog tartalmazni.

Ha zöld spárgát választottál, akkor nagyon gyorsan megleszel a tisztítással: Mosd meg a zöld spárgát, majd törd le a spárga alsó, fás részét. Ha meghajlítod a spárgát – és az friss is – akkor pont a fás rész felett fog a spárgaszár eltörni.

Ha fehér spárgát vásároltál, akkor azt a fás rész eltávolítása után vékonyan (pl. zöldséghámozóval) meg is kell pucolnod, különben kesernyés íze lesz az ételnek.

A spárga tisztításáról itt találsz képeket, hasznos leírásokat.

Spárga tárolása

A friss spárgát maximum 3 napig tárold a hűtőben! A szárat a vágott résznél nedves konyhatörlőbe (konyharuhába) is csavarhatod és beledughatod egy zacskóba 🙂 Nekem ez mint frissen tartó módszer bevált.