Hogy mi az a zöld turmix? Az a gyanús zöld lötty vagy a szuper egészséges és finom innivaló?

Amikor először láttam zöld turmixot, én is gyanakodva méregettem, hogy vajon jó lesz-e ez nekem? A zöld szín engem nem zavart, csak hát új volt számomra zöld leveleket gyümölccsel összeturmixolni. Amikor megkóstoltam, rájöttem, hogy a zöld turmix szerelem részemről örökké, de legalábbis nagyon sokáig fog tartani.

Ennek idestova legalább 5 éve 🙂 És igen, még mindig szorgalmasan iszogatom a zöld turmixokat. Nem csak azért, mert a zöld turmix egészséges, hanem mert egyrészt nagyon szeretem az ízét, másrészt mert valóban energiával tölti fel a testemet-lelkemet.

Ha még nem próbáltad a zöld turmixot vagy elsőre nem voltál elragadtatva tőle, akkor a következő cikkből meríthetsz egy kis motivációt a zöld turmix fogyasztásához és recept ötleteket is 🙂

De nézzük is meg, hogy mi az a zöld turmix 🙂

Mi az a zöld turmix?

Mi az a zöld turmix? – 1# A hozzávalók

A zöld turmix alapvetően friss gyümölcsből, friss zöld levelekből és vízből áll. Az arányokon lehet változtatni. Ha kezdőként próbálod ki a zöld turmixot, érdemes először több gyümölcsöt és kevesebb zöld levelet használnod. Ha már belejöttél a zöld turmix fogyasztásába, növelheted a zöld levelek arányát.

  1. Gyümölcs (60%): alma, őszibarack, sárgabarack, banán, citrom, málna, eper, szeder, stb.
  2. Zöld levelek (40%): spenót, petrezselyemzöldje, sárgarépa levele, kelkáposzta, salátalevél, tyúkhúr, stb.
  3. Víz: A zöld turmixokat sima (szénsavmentes) vízzel hígítjuk. Tejterméket nem ajánlott a zöld turmixba tenni, mert gátolja az értékes tápanyagok felszívódását és a méregtelenítést is.

Mi az a zöld turmix? – 2# Mikor és hogyan fogyasszuk?

  • Legjobb, ha a zöld turmixot éhgyomorra és vízzel hígítva fogyasztod, mert így maximálisan ki tudja fejteni a jótékony hatásait. Tejjel keverve (főleg bolti tejjel) elmarad a méregtelenítő hatás és a zöld turmixban lévő értékes tápanyagok felszívódása is rosszabb lehet.
  • Ha reggelire fogyasztod a zöld turmixot, nagyon jó méregtelenítő hatása van. Ezt azzal tudod még jobban fokozni, hogy egész délelőtt zöld turmixot iszol és nem eszel mást.
  • Ha nagyon éhes vagy és nem elég számodra a zöld turmix, akkor tegyél egy kis zabkorpát a zöld turmixba, úgy már biztos elég lesz akár egész délelőtt is!

Mi az a zöld turmix? – 3# Miért van szükség a turmixolásra?

  • Nehéz lenne elrágnunk a sok zöld levelet, mert a növények cellulózból álló sejtfala igen „rágós” és nem vagyunk hozzászokva ilyen alapos és erőteljes rágáshoz. A turmix elvégzi helyettünk ezt a munkát és hozzáférhetővé teszi számunkra a levelekben rejlő értékes tápanyagokat.
  • A zöld leveleket magukban soha nem fogyasztanánk el ekkora mennyiségben, és gyümölccsel kombinálva sokkal nagyobb az esélye annak, hogy zöld turmixként megkedveljük őket.

Nem csak zöld turmix – Könyvajánló

A zöld turmixokon túl sok érdekes és hasznos információt olvashatsz Victoria Boutenko „A nyers étel csodája” című könyvében.

Mi az a zöld turmix? – Zöld turmix recept ötletek

Ha kedvet kaptál a zöld turmixhoz, próbáld ki kedvenc és bevált zöld turmix alapreceptemet vagy nézd meg a zöld turmix recepteket itt!