Az almás piskóta még izgalmasabbá tehető egy kis dióval: így a pihe-puha almás piskótába harapva olykor-olykor ropogós részekre is bukkanunk 🙂
Ez a szuper egyszerű diós-almás piskóta nagyon jó alapja lehet tortának, de magában is nagyon finom, ha például megszórod egy kis nádporcukorral vagy megkened egy kis lekvárral 🙂
A diós-almás piskóta teljes kiőrlésű liszttel azért sokkal egészségesebb. Megnyugtatlak, hogy ez a piskóta teljes kiőrlésű liszttel is levegős és puha, és nagyon finom is. Ha nem félsz a teljes kiőrlésű lisztektől, akkor ezt a megjegyzést tekintsd tárgytalannak 😉
Nálunk többek között a vaníliakrémes torta alapja készül ebből a diós-almás piskótából.
Diós-almás piskóta
Sütési hőfok: 170 fok
Sütési idő: 45 perc
Tortaforma mérete: 22 cm
Diós-almás piskóta hozzávalók
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy Graham-liszt)
- 10 dkg fehér tönkölyliszt
- 20 dkg alma nagyobbra lereszelve
- 5 dkg durvára vágott dió
- 1 marék mazsola
- 12 dkg nádcukor
- 3 tojás
- 1 dl tej (tejmentes diós-almás piskótához: rizstej vagy más növényi tej)
- 0,5 dl étolaj
- 1 mk fahéj
- 1 mk sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- pici só
Diós-almás piskóta elkészítése
- A diós-almás piskótához először keverd a 3 tojássárgáját a nádcukorral habosra, majd add hozzá a reszelt almát, a mazsolát és a fahéjat.
- Öntsd hozzá a tejet és az étolajat.
- Keverd a masszához a sütőporos, szódabikarbónás lisztet, majd a diót is.
- Csipet sóval verd habbá a 3 tojásfehérjét.
- Forgasd bele óvatosan a diós-almás piskóta tésztájába a habbá vert tojásfehérjét.
- Simítsd a diós-almás piskóta tésztáját egy 22 cm-es tortaformába.
- Végül süsd meg a diós-almás piskótát 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt.