A cékla jótékony hatása vitathatatlan: igazi csodaszer, fogyasztása különösen előnyös a nőknek.

 

A cékla egészségre gyakorolt hatása régóta ismert. A cékla számos vitamint (C, B1, B2, B6), ásványi anyagot és nyomelemet (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, lítium) tartalmaz.

 

A cékla egészségünkre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan: A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek hatékonyan védik sejtjeinket a szabad gyökök ellen.

 

A céklának egyetlen hátránya van – ha lehet így fogalmazni -, mégpedig hogy sokan nem szeretik. A legtöbb családtagom, barátom nem hajlandó még megkóstolni se, korábbi tapasztalatuk szerint ugyanis a cékla földízű.

 

Szerintem ez nem minden esetben igaz, a cékla íze nagyban függ a termesztés körülményeitől és a tárolás módjától. De erről majd később írok. Szóval a cékla hatása nem hat meg mindenkit 🙂

 

Ha Te mégis elszánt és nyitott vagy, és szeretnél valami szuper egészségeset enni (vagy inni), akkor ajánlom, hogy próbáld ki a céklát minél több formában!

cékla jótékony hatása

Most pedig következzen a cékla 6 jótékony hatása!

 

Cékla jótékony hatása 1# – Szív- és érrendszeri betegségek esetén

Magas kálium és magnézium tartalma miatt szerepet játszik a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Cékla jótékony hatása 2# – Méregtelenítés

A cékla segíti a méregtelenítést – A cékla alkalmas a szervezet méregtelenítésére is, fokozza a méreg- és salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok által okozott bőrbetegségeket és fejfájást. Ha rendszeresen fogyasztjuk, javulni fog a közérzetünk, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink is megszűnnek.

A céklalé répával kombinálva kitűnő májtisztító hatással bír. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos először több sárgarépát használni, mint céklát, mert a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiségű cékla fogyasztása szédülést, hányingert okozhat. Ezért a cékla mennyiségét fokozatosan érdemes növelni.

A cékla hozzájárul a sav-bázis egyensúly fenntartásához is.

Cékla jótékony hatása 3# – Vérképző hatás

A cékla vérképző hatása: Vastartalma miatt a cékla fogyasztása kifejezetten javasolt a nők számára, akik hajlamosak vashiányban és vashiányos vérszegénységben szenvedni. A menstruáció alatt bekövetkező vasveszteséget cékla fogyasztásával ki lehet egyensúlyozni.

Szintén előnyös a cékla fogyasztása azoknak a nőknek, akik hormontartalmú gyógyszert szednek.

A szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. A vas felszívódását C-vitaminnal tehetjük a leghatékonyabbá. A cékla önmagában is tartalmaz C vitamint (3,6 mg / 100 gramm cékla), amelyet más C vitamintartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel érdemes tovább fokoznunk. A cékla különösen finom naranccsal vagy narancslével.

A cékla vastartalma 0,78 mg/100 gramm cékla.

Cékla jótékony hatása 4# – Rákellenes hatás

A cékla vörös festékanyaga – a betain – tumorellenes hatású. A  kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) néhány hetes céklalé kúra hatására jelentősen javult.

Cékla jótékony hatása 5# – Magzatvédő hatás

A cékla gazdag folsavban, ezért várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hisz a folsav különösen fontos a magzat számára.

Cékla jótékony hatása 6# – Változókor tüneteinek enyhítése

A céklalé kúra enyhíti a változókor tüneteit azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

Ajánlott olvasnivalók cékla témában: