A barna bulgur elkészítése szuper egyszerű és gyors (a bulgurnál talán csak a kuszkusz elkészítése egyszerűbb). Így a barna bulgur elkészítése kezdő konyhatündéreknek is kifejezetten ajánlott 🙂

A hagyományos, világos bulgur mellett barna bulgur is kapható. A barna bulgur másfajta búzából készítik, mint a világos fajtát, a nálunk kevéssé ismert bezostye típusból, ami egészen sötétbarna színű.

Ebben a cikkben a barna bulgur elkészítésének 2 lehetséges módját mutatom meg neked: a barna bulgur elkészítésének legegyszerűbb módját (1# pont) és az általam leginkább kedvelt leggyorsabb módját (2# pont).

Ha több bulgur receptet szeretnél, akkor a bulgur recepteket itt találod.

Barna bulgur elkészítése

  • Mennyiség: 2-4 adag (étvágytól és az étel fajtájától függően)
  • Barna bulgur főzési idő: kb. 15-20 perc

Barna bulgur elkészítése

Barna bulgur elkészítése hozzávalók

  • 20 dkg bulgur
  • 4 dl víz
  • só, bors

Barna bulgur elkészítése 1#

A bulgur „hivatalos” elkészítési módja szerint a bulgurt nem kell főzni. Elegendő csupán forró vízzel felönteni és állni hagyni.

  1. Ehhez mérd ki a fenti mennyiségű barna bulgurt, sózd, borsozd.
  2. Majd öntsd fel a barna bulgurt a megadott mennyiségű forró vízzel, fedd le és hagyd kb. 15-20 percig állni, míg a bulgur szemek a teljes mennyiségű vizet felszívták.
  3. Végül lazítsd fel az elkészült barna bulgurt. Ezzel el is készültünk a barna bulgurral 🙂

Barna bulgur elkészítése 2#

A barna bulgurt a gyorsaság (és a megszokás) kedvéért szoktam 10 percig főzni, majd ezt követően állni hagyni. Korábban nem tudtam, hogyan kell “hivatalosan” bulgurt főzni, próbáltam így is, meg úgyis, és végül a “nem hivatalos” 10 perces főzéses módszer mellett maradtam.

  1. Mérd ki a barna bulgurt és forralj fel kétszeres mennyiségű vizet (azaz 1 bögre bulgurhoz 2 bögre víz kell).
  2. Öntsd fel a bulgurt a forró vízzel, adj hozzá pici sót.
  3. Főzd a barna bulgurt fedő alatt 10 percig, majd hagyd 10 percig pihenni. Én általában a bulgur utóbbi elkészítési módját választom.
  4. El is készült a barna bulgur. Már csak annyi dolgod van, hogy a bulgurt fellazítod egy villával.

Barna bulgur elkészítése – Tippek

1. TIPP: Próbáld ki mindkét bulgur főzési módot, így kiderül, hogy számodra melyik a praktikusabb 🙂

2. TIPP: A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így a két fajtát akár vegyesen is főzheted!

3. TIPP: A bulgur elkészítéséről egy szuper, rövid videót is készítettem: Bulgur elkészítése videó. Nézd meg, érdemes!

4. TIPP: Ha szeretnél többet tudni a bulgurról, akkor olvasd el a Bulgur 9 pontban cikkemet is.